\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}1&0&-2&1&-1\\2&1&1&0&2\\3&1&-1&1&1\\0&-2&1&2&-1\\1&-1&0&-2&1\end{array}\right|}\)
potrzebuje wyznacznik tej macierzy, najlepiej krok po kroku.
Stosujac metode Laplace'a wyszlo mi ze wyznacznik jest rowny 0. Czy ktos moglbyto potwierdzic ?
Pozatym dodajac wiersz1 do wiersza2 otrzymamy wiersz identyczny jak wiersz3. Czy to potwierdza iz wyznacznik tej macierzy = 0 ?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}-1&2&0&1&1\\2&-1&2&-3&1\\1&1&2&-2&2\\3&0&4&-5&3\end{array}\right|}\)
oraz rzad tej macierzy, najlepiej krok po kroku.
Jesli chodzi o rzad, moj wynik to 2. Tez prosze o potwierdzenie.
Pozdrawiam
wyznacznik i rzad - potwierdzenie poprawnego rozwiazania!
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
wyznacznik i rzad - potwierdzenie poprawnego rozwiazania!
Gdy wiersz jest identyczny, to wyznacznik jest równy zero.
Po wykreśleniu \(\displaystyle{ a_{12}\) i \(\displaystyle{ a_{41}}\) mamy \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&0&2\\-1&1&1\\0&-2&1\end{array}\right|}\) korzystamy z Sarussa i wychodzi nam 1+0+4-0-0+2=7
Po wykreśleniu \(\displaystyle{ a_{12}\) i \(\displaystyle{ a_{41}}\) mamy \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&0&2\\-1&1&1\\0&-2&1\end{array}\right|}\) korzystamy z Sarussa i wychodzi nam 1+0+4-0-0+2=7
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
wyznacznik i rzad - potwierdzenie poprawnego rozwiazania!
boot, bardzo dobrze kombinujesz z wierszami, wyznacznik tej macierzy jest zero.
Co do rzedu to jak na szybko Gaussem przekształcam tą macierz to mi wychodzą jednak 3 liniowo niezależne wiersze. Wiec wygląda ze rząd jest 3.
Co do rzedu to jak na szybko Gaussem przekształcam tą macierz to mi wychodzą jednak 3 liniowo niezależne wiersze. Wiec wygląda ze rząd jest 3.