Mnożenie stron równań w układach równań stronami
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Witam, chciałem się upewnić czy można zawsze mnożyć strony układów równań stronami. Czy trzeba wtedy na coś szczególnego uważać, czy mogą być jakieś wyjątki?
Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Po pierwsze, to nie jest przekształcenie równoważne, a po drugie, uważaj, żeby nie mnożyć przez coś, co może być zerem (ewentualnie oddzielnie rozważaj takie przypadki).
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Mnożenie stron równań w układach równań stronami
A co to znaczy ze te przekształcenie nie jest równoważne? Że jego ostateczny wynik nie musi być prawdziwy? Czemu nie mnożyć przez 0?-- 5 paź 2017, o 18:08 --Piszę o układach Równań nie nierówności.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Mnożenie stron równań w układach równań stronami
No, w równaniach czy układach równań nie można. Weź równanie w rzeczywistych \(\displaystyle{ x=x+1}\) i pomnóż obustronnie przez zero, coś się nie zgadza, prawda?
To, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) nie są równoważne, oznacza, że z \(\displaystyle{ A}\) nie wynika \(\displaystyle{ B}\) lub z \(\displaystyle{ B}\) nie wynika \(\displaystyle{ A}\).
Np. równość \(\displaystyle{ x=y}\) nie jest równoważna \(\displaystyle{ x^2=y^2}\), chociażby z tego, że
\(\displaystyle{ 3^2=(-3)^2}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ 3=-3}\)
To, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) nie są równoważne, oznacza, że z \(\displaystyle{ A}\) nie wynika \(\displaystyle{ B}\) lub z \(\displaystyle{ B}\) nie wynika \(\displaystyle{ A}\).
Np. równość \(\displaystyle{ x=y}\) nie jest równoważna \(\displaystyle{ x^2=y^2}\), chociażby z tego, że
\(\displaystyle{ 3^2=(-3)^2}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ 3=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Chyba ten przykład który pan przytoczył jest sprzeczny bo 0 nie równa się 1. A jak ma się zadanie rozwiąż układ równań nie może być równania sprzecznego.-- 5 paź 2017, o 18:27 --Albo podobnie w zadaniu „liczby a i b SPEŁNIAJĄ układ równań”
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Mnożenie stron równań w układach równań stronami
A dlaczego nie?Stefaniak1916 pisze: A jak ma się zadanie rozwiąż układ równań nie może być równania sprzecznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Przepraszam, może cos źle przedstawiłem, ale podsumowując, czy w przykładowym zadaniu o treści „Liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) spełniają układ dwóch równań \(\displaystyle{ 2a+2b=60}\) oraz \(\displaystyle{ a-3=b+3}\)”
Czy można rzec, prawidłowe jest równanie \(\displaystyle{ (2a+2b)(a-3)=60(b+3)}\) ?
Dziękuję, przepraszam, pozdrawiam-- 5 paź 2017, o 20:00 --Kiedy tak można kiedy nie dlaczego? Przepraszam, że będziecie się powtarzać pewnie ale chciałbym zrozumieć.
Czy można rzec, prawidłowe jest równanie \(\displaystyle{ (2a+2b)(a-3)=60(b+3)}\) ?
Dziękuję, przepraszam, pozdrawiam-- 5 paź 2017, o 20:00 --Kiedy tak można kiedy nie dlaczego? Przepraszam, że będziecie się powtarzać pewnie ale chciałbym zrozumieć.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Wg mnie możesz mnożyć stronami - ale robimy to aby ułatwić sobie rozwiązanie (w przykładzie - liniowym - jaki podajesz nie bardzo ma to sens).
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Ok, Dzieku, właśnie to był wymyślony na poczekaniu przykład przedstawiający tą metodę.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Np tu może się to przydać (można też inaczej) :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2yz=56 \\ xy^2z=98\\xyz^2=7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2yz=56 \\ xy^2z=98\\xyz^2=7 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Mnożenie stron równań w układach równań stronami
Ale musisz pamiętać, żę jest to implikacja w jedną stronę: np.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=2 \\ x-y=0 \end{cases}}\)
daje po pomnożeniu
\(\displaystyle{ (x+y)(x-y)=0}\), a to ma rozwiązanie np. \(\displaystyle{ x=5, y=-5}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=2 \\ x-y=0 \end{cases}}\)
daje po pomnożeniu
\(\displaystyle{ (x+y)(x-y)=0}\), a to ma rozwiązanie np. \(\displaystyle{ x=5, y=-5}\).