Znaleźć wzór na przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
seba014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 wrz 2017, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 4 razy

Znaleźć wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: seba014 »

Witam może ktoś pomoże w tych zadaniach ?

1.
Niech \(\displaystyle{ \alpha:R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\) będzie przekształceniem liniowym takim, że \(\displaystyle{ \alpha (1, 1, 0) = (2, 1), \alpha (0, 1, 1) = (3, 3), \alpha (0, 0, 1) = (5, −1)}\). Znaleźć wzór na \(\displaystyle{ \alpha}\).

2.

Przekształcenie lininowe \(\displaystyle{ \alpha : R ^{2} \rightarrow R ^{2}}\) przekształca wektor \(\displaystyle{ u_1 = (3, 1)}\) na wektor \(\displaystyle{ v_1 = (−5, 8)}\) , zaś wektor \(\displaystyle{ u_2 = (6, −1)}\) na \(\displaystyle{ v_2 = (1, 0)}\). Znaleźć obraz wektora \(\displaystyle{ u = (−3, 2)}\) przy tym przekształceniu.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2017, o 21:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Znaleźć wzór na przekształcenie liniowe

Post autor: a4karo »

Miało być pewnie \(\displaystyle{ \alpha: \RR^3\to\RR^2}\)

Wsk: \(\displaystyle{ (0,1,0)=(0,1,1)-(0,0,1)}\)
ODPOWIEDZ