Zmiana bazy macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
radi175
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 maja 2017, o 03:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Zmiana bazy macierzy

Post autor: radi175 »

Cześć,
mam jedno zadanie z którym pomagał mi nawet korepetytor,ale powiedział że nie jest do końca nie pamięta czy ten sposób robienia jest dobry...

Zadanie:
Niech
\(\displaystyle{ (M\varphi ) ^{St} _{St} = \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&0\end{array}\right]}\)
bedzie macierzą przekształćenia liniowego \(\displaystyle{ \varphi}\) w bazach standardowych.Znajdz macierz
\(\displaystyle{ (A\varphi ) ^{B} _{A}}\) w bazach \(\displaystyle{ B=A:(1,0,0),(0,1,0),(1,1,1)}\).

Korepetytor powiedział ze rozwiąze to zdanie w tej sposób

\(\displaystyle{ (A\varphi ) ^{B} _{A}= B^{-1} \cdot (M\varphi ) ^{St} _{St} \cdot A}\)

Czy ktoś mi potwierdzi że tak powinno sie robić te zadanie?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Zmiana bazy macierzy

Post autor: bartek118 »

Zgadza się, gdzie \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) to macierze przejścia z bazy standardowej do baz \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\).

Można jeszcze inaczej - trzeba policzyć wartość odwzorowania na bazie \(\displaystyle{ A}\), przedstawić wartości w bazie \(\displaystyle{ B}\) i ustawić wyniki w kolumnach macierzy.
seba014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 wrz 2017, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 4 razy

Zmiana bazy macierzy

Post autor: seba014 »

Mógłby ktoś podać rozwiązanie tego przykładu :/ ?
ODPOWIEDZ