Dla jakich wartości parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
seba014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 wrz 2017, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 4 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: seba014 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in R}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ (1, 2, 0) \in lin{(1, 0, 1),(0, 2, 2),(2, 4, \alpha )}}\)

Proszę o pomoc
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Dla jakich wartości parametru

Post autor: bartek118 »

Hint:
\(\displaystyle{ (1, 2, 0) \in \mathrm{lin}\,\{(1, 0, 1),(0, 2, 2),(2, 4, \alpha )\}}\)
wtedy i tylko wtedy, gdy istnieją liczby \(\displaystyle{ A, B, C}\) takie, że
\(\displaystyle{ A (1,0,1) + B(0,2,2) + C(2,4,\alpha) = (1,2,0).}\)
W szczególności, oznacza to, że poniższy układ równań ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{l}
A + 2C = 1 \\
2B + 4C = 2 \\
A + 2B + C \alpha = 0
\end{array} \right.}\)
ODPOWIEDZ