odwzorowania liniowe ciągłe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
natmal7856
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 lut 2017, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

odwzorowania liniowe ciągłe

Post autor: natmal7856 »

Hej,

proszę o pomoc w uzasadnieniu, że wszystkie odwzorowania liniowe z \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{n}}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{m}}\) są ciągłe.
szw1710

Re: odwzorowania liniowe ciągłe

Post autor: szw1710 »

Wystarczy tylko pokazać ciągłość w zerze. Powołaj się na postać odwzorowania liniowego w sytuacji, jaką opisujesz. Są na nie konkretne wzory. Tę ciągłość łatwo wobec nich wykazać.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Re: odwzorowania liniowe ciągłe

Post autor: Spektralny »

Z algebry liniowej wiemy, że każde takie przekształcenie liniowe jest postaci
  • \(\displaystyle{ T(x_1,\ldots, x_n) = A\left[ \begin{array}{c}x_1 \\ \vdots \\ x_n\end{array}\right] =
    \left[ \begin{array}{c}\sum_{j=1}^n a_{1j}x_j \\ \vdots \\\sum_{j=1}^n a_{mj}x_j\end{array}\right]}\)
gdzie \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]}\) jest macierzą \(\displaystyle{ m\times n}\). Zakładam, że używasz normy euklidesowej i nie znasz twierdzenia o równoważności norm w przestrzeniach skończenie wymiarowych.

W tym przypadku, gdy \(\displaystyle{ x_1^2 + \ldots + x_n^2 \leqslant 1}\) (tj. \(\displaystyle{ \|(x_1, \ldots, x_n)\|\leqslant 1}\)) dla dowolnych \(\displaystyle{ c_1, \ldots, c_n}\) mamy z nierówności Cauchy'ego-Schwarza
  • \(\displaystyle{ |c_1x_1 +\ldots +c_nx_n| \leqslant \|(c_1, \ldots c_n)\|\cdot \|(x_1, \ldots x_n)\| \leqslant \|(c_1, \ldots c_n)\|}\).
Oznacza to, że gdy \(\displaystyle{ x_1^2 + \ldots + x_n^2 \leqslant 1}\) norma \(\displaystyle{ T(x_1, \ldots, x_n)}\) szacuje się przez
  • \(\displaystyle{ \|\left[ \begin{array}{c}\sum_{j=1}^n a_{1j}x_j \\ \vdots \\\sum_{j=1}^n a_{mj}x_j\end{array}\right]\right] \|\leqslant \sqrt{\sum_{i=1}^m \|(a_{i1}, \ldots, a_{in})\|^2} < \infty.}\)
Wykazaliśmy więc, że odwzorowanie \(\displaystyle{ T}\) jest ograniczone, co łatwo implikuje ciągłość.
ODPOWIEDZ