Dostałem zadanie z taką treścią:
Wyznacz rzut prostopadły punktu \(\displaystyle{ A(-1,-2,4)}\) na prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ B(2,1,6)}\) i równoległą do wektora \(\displaystyle{ v=[1,-1,-4]}\)
Nie mam pojęcia jak wyznaczyć rzut do prostej i wektora.
Poratuje ktoś wskazówką?
Rzut prostopadły do punktu
Rzut prostopadły do punktu
Ostatnio zmieniony 16 sie 2017, o 21:39 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 60 razy
Rzut prostopadły do punktu
Znajdź prostą. Znajdź płaszczyznę prostopadłą do \(\displaystyle{ v}\). Przesuń ją tak żeby należał do niej punkt \(\displaystyle{ A}\). Teraz punkt przecięcia jej z prostą to jest szukany rzut.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rzut prostopadły do punktu
Znajdujemy równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\) i prostopadłej do wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\)
Piszemy równanie prostej \(\displaystyle{ p}\) prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B.}\)
Znajdujemy część wspólną \(\displaystyle{ \pi \cap p.}\)
Piszemy równanie prostej \(\displaystyle{ p}\) prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B.}\)
Znajdujemy część wspólną \(\displaystyle{ \pi \cap p.}\)
Rzut prostopadły do punktu
Żeby znaleźć równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) musimy po prostu podstawić wektor i punkt pod równianie ogólne płaszczyzny?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Rzut prostopadły do punktu
Blaise155, to sformułowanie pozbawione jest sensu. Zmień temat postu.Rzut prostopadły do punktu