\(\displaystyle{ P=(1,2,3), Q=(2,1,4)}\) -> przestrzeń afiniczna \(\displaystyle{ \RR^{3}}\)
a) znajdź parametryzację prostej \(\displaystyle{ L}\) przechodzacej przez \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) oraz układ równań opisujący \(\displaystyle{ L}\)
z a) sobie poradziłem, wyszło mi
\(\displaystyle{ L: \begin{cases} x_{1}+x_{2}=3 \\ x_{1}-x_{3}=-2 \end{cases}}\)
i parametryzacja
\(\displaystyle{ (1,2,3)+t(1,-1,1) , t \in \RR}\)
b) znajdź równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ H \subset \RR^{3}}\) dla której \(\displaystyle{ Q}\) jest przekształceniem ortogonalnym \(\displaystyle{ P}\) na \(\displaystyle{ H}\)
Tutaj wiem jak teoretycznie wygląda sytuacja, ale nie mam pojęcia co trzeba zrobić aby znaleźć \(\displaystyle{ H}\)
znajdź równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 10 mar 2015, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź równanie
Ostatnio zmieniony 8 lip 2017, o 23:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
znajdź równanie
Obowiązującym językiem na forum jest język polski. Powinieneś przetłumaczyć tematy zadań.
a) OK
b) Płaszczyzna \(\displaystyle{ H}\) zawiera punkt \(\displaystyle{ Q}\) i jest prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{PQ},}\) nieprawdaż?
Popraw się i nie podawaj angielskich treści.
a) OK
b) Płaszczyzna \(\displaystyle{ H}\) zawiera punkt \(\displaystyle{ Q}\) i jest prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{PQ},}\) nieprawdaż?
Popraw się i nie podawaj angielskich treści.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 10 mar 2015, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź równanie
No tak, nie pomyślałem o tym. Czyli w skrócie musimy znaleźć bazę prostopadłą, wyznaczyć z niej równanie, w tym przypadku prostopadłe do L i podstawić punkt Q, i będzie całe równanie, dobrze myślę?
Sory za angielski, zapomniałem, że tu nie można.
Sory za angielski, zapomniałem, że tu nie można.
znajdź równanie
Przewaga formy nad treścią. Zadanie jest na 10 sekund pisania. Płaszczyzna przechodzi przez \(\displaystyle{ P}\) i jest prostopadła do \(\displaystyle{ PQ}\). To najbardziej podstawowy zestaw danych determinująych równanie płaszczyzny w postaci ogólnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 10 mar 2015, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź równanie
Czyli podsumowując
\(\displaystyle{ H=L^{T}=lin((1,1,0),(1,0,-1)) \\
H: x_{2}=x_{1}+x_{3}, Q \in H \\
H: x_{1}-x_{2}+x_{3}=5}\)
\(\displaystyle{ H=L^{T}=lin((1,1,0),(1,0,-1)) \\
H: x_{2}=x_{1}+x_{3}, Q \in H \\
H: x_{1}-x_{2}+x_{3}=5}\)
Ostatnio zmieniony 8 lip 2017, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
znajdź równanie
Tak. Ale dalej to przerost formy nad treścią. Popatrz czemu to zadanie na 10 sekund: skoro \(\displaystyle{ PQ=[1,-1,1],}\) to \(\displaystyle{ H}\) ma równanie \(\displaystyle{ (x_1-2)-(x_2-1)+(x_3-4)=0.}\) I po wszystkim. Korzystałem z postaci ogólnej równania płaszczyzny prostopadłej do danego wektora i przechodzącej przez dany punkt.