Nie mam pojęcia jak się zabrać za te zadania...
1.Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&2&1\\3&-1&0\\-1&0&0\end{bmatrix} \cdot X = -\frac{1}{9} \cdot \begin{bmatrix} 2&2&1&0\\-1&0&3&4\\0&1&2&0\\3&-1&-5&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3&4\\1&-3\\-1&1\end{bmatrix}}\)
2.Stosując metodę eliminacji Gaussa, rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-3y+5z+t=-1\\-4x+13y-12z+4t=1\\2x-8y-5z-16t=1 \end{array}}\)
3.Dane są wektory:
\(\displaystyle{ \vec{u}=\left[ 4,-1,3\right], \vec{v}=\left[ 0,-1,2\right], \vec{w}=\left[ 1,1.0\right]}\);
Wyznacz: \(\displaystyle{ 2\left( 2\vec{w},\vec{v},\vec{u}\right) - \left( \vec{w} \times 2\vec{u}\right) \circ \vec{u}}\)
Równiania macierzy, metoda Gaussa i wektory...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równiania macierzy, metoda Gaussa i wektory...
Najlepiej nijak,
Pierwsze zadanie nie ma senssu
Drugie to elementarz i sam powinienes je zrobić z minimalną pomoca podręcznika (czytanie nie szkodzi)
Co oznacza zapis
\(\displaystyle{ \left( 2\vec{w},\vec{v},\vec{u}\right)}\)? Iloczyn mieszany?
jesli tak, to masz gotowe wzory.
Pierwsze zadanie nie ma senssu
Drugie to elementarz i sam powinienes je zrobić z minimalną pomoca podręcznika (czytanie nie szkodzi)
Co oznacza zapis
\(\displaystyle{ \left( 2\vec{w},\vec{v},\vec{u}\right)}\)? Iloczyn mieszany?
jesli tak, to masz gotowe wzory.