wartosci i wektory wlasne macierzy
wartosci i wektory wlasne macierzy
znaleźć wszystkie wartości i wektory własne macierzy A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&4&0\\-1&2&0\\0&0&-1\end{array}\right]}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
wartosci i wektory wlasne macierzy
Tu nalezy , celem uzyskania wartości własnych,
przyrównac do zera wyznacznik macierzy
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3-\lambda&4&0\\-1&2-\lambda&0\\0&0&-1-\lambda \end{array}\right]}\)
i
uzyska sie
\(\displaystyle{ \lambda_1=-1}\)
\(\displaystyle{ \lambda_2=-2}\)
\(\displaystyle{ \lambda_3=1}\)
wektory włąsne \(\displaystyle{ x}\) ,
liczym wg \(\displaystyle{ Ax = \lambda x}\)
przyrównac do zera wyznacznik macierzy
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3-\lambda&4&0\\-1&2-\lambda&0\\0&0&-1-\lambda \end{array}\right]}\)
i
uzyska sie
\(\displaystyle{ \lambda_1=-1}\)
\(\displaystyle{ \lambda_2=-2}\)
\(\displaystyle{ \lambda_3=1}\)
wektory włąsne \(\displaystyle{ x}\) ,
liczym wg \(\displaystyle{ Ax = \lambda x}\)
wartosci i wektory wlasne macierzy
dziekimol_ksiazkowy pisze: wektory włąsne \(\displaystyle{ x}\) ,
liczym wg \(\displaystyle{ Ax = \lambda x}\)
mi wlasciwie bardziej chodzilo o to jak wyznacza sie te wektory wiec mozna prosic o jakis przyklad ???