Kombinacja barycentryczna.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Kombinacja barycentryczna.

Post autor: pawlo392 »

Proszę o wytłumaczenie pewnych przejść.
Kombinacją barycentryczną punktów \(\displaystyle{ a_0...a_n}\) ze współczynnikami \(\displaystyle{ x_1...x_n}\) nazywamy punkt \(\displaystyle{ a+ \sum_{j=0}^{n}x_j(a_j-a)}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest dowolnym punktem przestrzeni afinicznej i zapisujemy \(\displaystyle{ \sum_{j=0}^{n}x_ja_j}\).
Definicja jest poprawna ( nie rozumiem tutaj tych przejść ) bo:
\(\displaystyle{ b+\sum_{j=0}^{n}x_j(a_j-b)=a+(b-a)+ \sum_{j=0}^{n}x_j}\)
\(\displaystyle{ ((a_j-a)+(a-b))=a+(b-a)+\sum_{j=0}^{n}x_j(a_j-a)+\sum_{j=0}^{n}x_j(a-b)
=
a+\sum_{j=0}^{n}x_j(a_j-a)+(b-a)+(a-b)=\sum_{j=0}^{n}x_j(a_j-a)}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Re: Kombinacja barycentryczna.

Post autor: yorgin »

Brakuje w definicji kombinacji warunku na to, że współczynniki sumują się do jedynki.

Wtedy przedostatni znak równości staje sie jasny, a pierwszy znak równości to zwykłe dodanie sztucznego zera do każdego składnika: \(\displaystyle{ a-a}\).
ODPOWIEDZ