Mógłby ktoś pomóc rozwiązać?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+t=1\\x+2y+z-2t=-2\\-x+2z+t=3\\x+3y+3z=2\end{cases}}\)
Macierz metodą Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 20 cze 2017, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Macierz metodą Gaussa
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}1&1&0&1&1\\1&2&1&-2&-2\\-1&0&2&1&3\\1&3&3&0&2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cccc|c}1&1&0&1&1\\0&1&1&-3&-3\\0&1&2&2&4\\0&2&3&-1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cccc|c}1&1&0&1&1\\0&1&1&-3&-3\\0&0&1&5&7\\0&0&1&5&7\end{array}\right]=\\=\left[\begin{array}{cccc|c}1&1&0&1&1\\0&1&1&-3&-3\\0&0&1&5&7\\0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=11-9t\\y=-10+8t \\ z=7-5t \end{cases}}\)
.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=11-9t\\y=-10+8t \\ z=7-5t \end{cases}}\)
.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2017, o 23:24 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.