Znajdź styczną do powierzchni \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=6}\) w punkcie o jednakowych współrzędnych ujemnych.
Jak mam znaleźć te jednakowe współrzędne ujemne? Czy chodzi tutaj o podstawienie do równania powierzchni? Skoro współrzędne mają być takie same to \(\displaystyle{ 3x^2=6 \rightarrow -\sqrt{2}}\) ?
styczna do powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 23 paź 2016, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
styczna do powierzchni
Z zadaniem sobie poradziłem ale mam pytanko do następnego.
Znajdź styczną do powierzchni \(\displaystyle{ z^2+y^2+z^2=6}\) w punkcie (1,2,z0) z0<0
\(\displaystyle{ fx=2x}\)
\(\displaystyle{ fy=2y}\)
\(\displaystyle{ fz=2z}\)
\(\displaystyle{ fx \cdot P0=2}\)
\(\displaystyle{ fy \cdot P0=4}\)
\(\displaystyle{ f(1,2)=1 \vee -1}\)
\(\displaystyle{ fz \cdot P0=-2}\)
Po podstawieniu do wzoru wychodzi \(\displaystyle{ x+2y-z-8=0}\) czy dobrze zrobiłem?
Znajdź styczną do powierzchni \(\displaystyle{ z^2+y^2+z^2=6}\) w punkcie (1,2,z0) z0<0
\(\displaystyle{ fx=2x}\)
\(\displaystyle{ fy=2y}\)
\(\displaystyle{ fz=2z}\)
\(\displaystyle{ fx \cdot P0=2}\)
\(\displaystyle{ fy \cdot P0=4}\)
\(\displaystyle{ f(1,2)=1 \vee -1}\)
\(\displaystyle{ fz \cdot P0=-2}\)
Po podstawieniu do wzoru wychodzi \(\displaystyle{ x+2y-z-8=0}\) czy dobrze zrobiłem?