Określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru p

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kulkenson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 kwie 2017, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru p

Post autor: Kulkenson »

Witam, gdyby mogł mi ktoś opisać sposób rozwiązania tego typu układów byłbym wdzięczny.

\(\displaystyle{ 2x+3y+z+2t=3}\)
\(\displaystyle{ 4x+6y+3z+4t=5}\)
\(\displaystyle{ 6x+9y+5z+6t=7}\)
\(\displaystyle{ 8x+12y+7z+pt=9}\)
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: Określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru p

Post autor: Igor V »

Np twierdzeniem Kroneckera-Capellego. Wbij w googla albo zajrzyj do jakiejś książki to znajdziesz mnóstwo przykładów.
ODPOWIEDZ