Macierz odwzorowania afinicznego
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Macierz odwzorowania afinicznego
W jaki sposób znaleźć macierz odwzorowania afinicznego w standardowym układzie współrzędnych , zadanego jako symetria względem prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ (2,0) \ (0,1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Macierz odwzorowania afinicznego
Rysunek w układzie współrzędnych kartezjańskich.
Równanie prostej przechodzącej przez dane dwa punkty
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} + \frac{y}{1} = 1,}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{2}x +1}\) (1)
Niech dany będzie punkt \(\displaystyle{ A(x,y)}\) i symetryczny względem jego punkt \(\displaystyle{ B(x', y').}\)
Punkt \(\displaystyle{ C = \left( \frac{x+x'}{2}, \ \ \frac{y+y'}{2}\right)}\) leży na prostej ( osi symetrii) więc spełnia równanie prostej (1)
\(\displaystyle{ \frac{y+y'}{2} = -\frac{1}{2}\left( \frac{x+x'}{2}\right)+1}\) (2)
Z drugiej strony wektor \(\displaystyle{ \vec{AB} = [ x'- x, \ \ y' - y ]}\) jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej \(\displaystyle{ \vec{k} = (2, 0 ) - (0,1) = [2, -1].}\)
Wobec tego \(\displaystyle{ \vec{AB} \cdot \vec{k} = 0}\) ( iloczyn skalarny tych wektorów jest równy
zeru).
\(\displaystyle{ [ x' - x, \ \ y' - y ] \cdot [2, -1] = 0.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ 2x' -2x -y' +y = 0}\) (3)
Proszę rozwiązać układ równań liniowych \(\displaystyle{ (2) (3),}\) wyznaczając \(\displaystyle{ x' , y'}\) w zależności od \(\displaystyle{ x, y}\) i zapisać równania rozwiązań w postaci macierzowej.
Równanie prostej przechodzącej przez dane dwa punkty
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} + \frac{y}{1} = 1,}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{2}x +1}\) (1)
Niech dany będzie punkt \(\displaystyle{ A(x,y)}\) i symetryczny względem jego punkt \(\displaystyle{ B(x', y').}\)
Punkt \(\displaystyle{ C = \left( \frac{x+x'}{2}, \ \ \frac{y+y'}{2}\right)}\) leży na prostej ( osi symetrii) więc spełnia równanie prostej (1)
\(\displaystyle{ \frac{y+y'}{2} = -\frac{1}{2}\left( \frac{x+x'}{2}\right)+1}\) (2)
Z drugiej strony wektor \(\displaystyle{ \vec{AB} = [ x'- x, \ \ y' - y ]}\) jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej \(\displaystyle{ \vec{k} = (2, 0 ) - (0,1) = [2, -1].}\)
Wobec tego \(\displaystyle{ \vec{AB} \cdot \vec{k} = 0}\) ( iloczyn skalarny tych wektorów jest równy
zeru).
\(\displaystyle{ [ x' - x, \ \ y' - y ] \cdot [2, -1] = 0.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ 2x' -2x -y' +y = 0}\) (3)
Proszę rozwiązać układ równań liniowych \(\displaystyle{ (2) (3),}\) wyznaczając \(\displaystyle{ x' , y'}\) w zależności od \(\displaystyle{ x, y}\) i zapisać równania rozwiązań w postaci macierzowej.