Obliczenie pola trójkąta z podanych wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Virhile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2017, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczenie pola trójkąta z podanych wektorów

Post autor: Virhile »

W \(\displaystyle{ M _{2x2}}\) z iloczynem skalarnym \(\displaystyle{ \vec{A} \circ \vec{B} =TrA \begin{bmatrix} 2&-1\\-1&x\end{bmatrix} B^{T}}\) wektory: \(\displaystyle{ \vec{A} = \begin{bmatrix} 1&1\\1&0\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \vec{B} = \begin{bmatrix} 1&0\\1&-1\end{bmatrix}}\) stanowią 2 z boków trójkąta egipskiego (proporcja boków 3:4:5). Wyznacz liczbowo pole powierzni tego trójkąta.

Chciałby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Nie do końca rozumiem czym jest i jak działa wektor 2x2.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Obliczenie pola trójkąta z podanych wektorów

Post autor: a4karo »

Możesz popatrzeć na macierz 2x2 jak na wektor w przestrzeni czterowymiarowej. Policz długości tych wektorów korzystając z iloczynu skalarnego oraz ich iloczyn skalarny, to dowiesz się najprawdopodobniej jaki jest stosunek ich długości i kąt miedzy nimi (czyli będziesz wiedział o które boki trójkąta chodzi) . NA tej podstawie obliczysz pole (zauważ, że pole trójkąta o bokach 3,4,5 wynosi 6.
Virhile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2017, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczenie pola trójkąta z podanych wektorów

Post autor: Virhile »

To już sporo, dzięki
Mogę jeszcze prosić o jakieś wskazówki jak policzyć te długości?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Obliczenie pola trójkąta z podanych wektorów

Post autor: a4karo »

masz iloczyn skalarny: przejrzyj swoje notatki
ODPOWIEDZ