Wyznacz baze i wymiar przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kulkenson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 kwie 2017, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Wyznacz baze i wymiar przestrzeni

Post autor: Kulkenson »

Wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ V=\text{lin}\{ e_{1} , e_{2} , e_{3} , e_{4} \}}\)

\(\displaystyle{ e_{1} =(1,0,1,0)\\
e_{2} =(1,0,1,1)\\
e_{3} =(0,0,0,-1)\\
e_{4} =(3,0,3,1)}\)

Gdyby mógł ktoś wytłumaczyć to byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2017, o 21:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Wyznacz baze i wymiar przestrzeni

Post autor: jutrvy »

\(\displaystyle{ e_1 = e_2 + e_3}\), nie? Zatem te wektory nie są liniowo niezależne. Wektory \(\displaystyle{ e_1, e_2, e_4}\) już są lnz (dlaczego?), stanowią więc bazę przestrzeni \(\displaystyle{ V}\). Wnioskujemy, że wymiar \(\displaystyle{ V}\) jest równy \(\displaystyle{ 3}\).
ODPOWIEDZ