Budowa wielomianu i funkcji na podstawie informacji podanych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nostroo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 30 paź 2016, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Budowa wielomianu i funkcji na podstawie informacji podanych

Post autor: Nostroo »

W punktach \(\displaystyle{ x_{k} = \frac{2 \pi k}{8} , k= 0,1...,7}\) pewna funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) (tzw. przesunięty impuls) przyjmuje wartości (kolejno) 0,1,0,0,0,0,0,0. Zbuduj wielomian fazowy
\(\displaystyle{ p(x) = \beta _{0}+ \beta _{1}e ^{ix} + ...+ \beta _{7}e ^{i7x}}\)
oraz funkcję
\(\displaystyle{ \phi(x) = \frac{A _{0} }{2} + \sum_{h=1}^{3} (A _{h} cos(hx)+ B_{h}sin(hx))+ \frac{A_{4}}{2}cos4x}\)
Tak aby spełnione były warunki alokacji
\(\displaystyle{ p(x _{k}) = f(x _{k})=\phi(x _{k}), k=0,1,...,7.}\)
ODPOWIEDZ