Wyznaczyć dopełnienie ortogonalne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
znajomyPI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 paź 2016, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć dopełnienie ortogonalne

Post autor: znajomyPI »

Wyznaczyć dopełnienie ortogonalne w przestrzeni kartezjańskiej \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{3}}\):
a) prostej \(\displaystyle{ x=t\left( 1,-3,4\right)}\), \(\displaystyle{ t \in \mathbb{R}}\)
b) płaszczyzny \(\displaystyle{ 4x _{1} - 2x _{2} + 3x _{3} =0}\)
Jak mam to rozumieć i się do tego zabrać?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczyć dopełnienie ortogonalne

Post autor: a4karo »

Jak pomyślisz co jest dopełnieniem ortogonalnym przestrzeni jedno- (a) i dwu -(b) wymiarowej, to zadanie staje się banalnie proste...

Ortogonalny=prostopadły
ODPOWIEDZ