Witam, ostatnio na kolokwium miałem 3 zadania z, którymi nie jestem sobie w stanie pomóc, ni jak mi to wszystko nie wychodzi. Czy może ktoś to jasno rozwiązać bym zrozumiał oba zadania ? Na poprawce najpewniej pojawi się to samo :/ a ja nie wiem jak się a to zabrać. Im szybsza pomoc tym lepiej
1. Napisz macierz operatora liniowego przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) , w bazie standardowej, mającego wektory własne \(\displaystyle{ (3,2)}\) i \(\displaystyle{ (2,1)}\) dla wartości własnych odpowiednio \(\displaystyle{ -1,1}\). Następnie podaj wzór tego przekształcenia.
1.a podpunkt do tego zadania : Jak wyżej - dla \(\displaystyle{ W_{2}=lin\{(1,4)\} , W_{1}=lin\{(1,3)\}}\)
2. Operator liniowy przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) ma wartość własną \(\displaystyle{ -1}\) z wektorem własnym \(\displaystyle{ (0,2,-1)}\) oraz wartości własną \(\displaystyle{ 0}\) z wektorami własnymi \(\displaystyle{ (1,0,0),(1,-1,1)}\). Znajdź macierz tego operatora w bazie standardowej i napisz jego wzór.
2.a Jak wyżej-dla \(\displaystyle{ W_{1} =lin\{(1,-2,2)\}, W_{0} =lin\{(0,1,0),(1,-1,1)\}}\).
3. W przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) ze standardowym iloczynem skalarnym wyznacz rzut ortogonalny wektora \(\displaystyle{ (2,0,1)}\) na podprzestrzeń \(\displaystyle{ lin\{(1,2,0),(2,3,1)\}}\).
Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
Ostatnio zmieniony 7 cze 2017, o 00:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
W zadaniach 1 i 2 masz do wykorzystania wzór
\(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\),
gdzie \(\displaystyle{ J}\) oraz \(\displaystyle{ P}\) są łatwe do zbudowania na podstawie danych w treściach zadań.
Zadanie 3: podobny temat tutaj: 279976.htm
\(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\),
gdzie \(\displaystyle{ J}\) oraz \(\displaystyle{ P}\) są łatwe do zbudowania na podstawie danych w treściach zadań.
Zadanie 3: podobny temat tutaj: 279976.htm
Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
A czy mógłbyś dla przykładu rozwiązać zadanie 1 podpunkt 1 ? jak zobacze dokładnie jak to działa to sobie poradzę, i dzięki już rozumiem to 3yorgin pisze:W zadaniach 1 i 2 masz do wykorzystania wzór
\(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\),
gdzie \(\displaystyle{ J}\) oraz \(\displaystyle{ P}\) są łatwe do zbudowania na podstawie danych w treściach zadań.
Zadanie 3: podobny temat tutaj: 279976.htm
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
W zadaniu 1 macierz Jordana tworzy się z wartości własnych, umieszczając je w dowolnej kolejności, na przykład
\(\displaystyle{ J=\begin{bmatrix} 1 & 0 \\ 0 & -1\end{bmatrix}}\).
Zgdonie z kolejnością wypisania wartości własnych tworzy się następnie macierz przejścia \(\displaystyle{ P}\) złozoną z wektorów własnych, ułożonych kolumnowo:
\(\displaystyle{ P=\begin{bmatrix}2 & 3 \\ 1 & 2 \end{bmatrix}}\)
Szukana macierz operatora \(\displaystyle{ A}\) to teraz iloczyn
\(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\).
Brakujące rachunki pozostawiam do samodzielnego wykonania.
Uwaga do zadania 2, gdzie pojawiają się dwa wektory własne odpowiadające jednej wartości własnej. Tutaj w macierzy \(\displaystyle{ J}\) identyczne wartości własne, aby nie budzić kontrowersji, warto wpisać sąsiadująco. Wtedy wektory własne również będą sąsiadujące. Nie będzie jedynki nad przekątną, gdyż wiemy, że są dwa wektory własne dla dwukrotnej wartości własnej.
\(\displaystyle{ J=\begin{bmatrix} 1 & 0 \\ 0 & -1\end{bmatrix}}\).
Zgdonie z kolejnością wypisania wartości własnych tworzy się następnie macierz przejścia \(\displaystyle{ P}\) złozoną z wektorów własnych, ułożonych kolumnowo:
\(\displaystyle{ P=\begin{bmatrix}2 & 3 \\ 1 & 2 \end{bmatrix}}\)
Szukana macierz operatora \(\displaystyle{ A}\) to teraz iloczyn
\(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\).
Brakujące rachunki pozostawiam do samodzielnego wykonania.
Uwaga do zadania 2, gdzie pojawiają się dwa wektory własne odpowiadające jednej wartości własnej. Tutaj w macierzy \(\displaystyle{ J}\) identyczne wartości własne, aby nie budzić kontrowersji, warto wpisać sąsiadująco. Wtedy wektory własne również będą sąsiadujące. Nie będzie jedynki nad przekątną, gdyż wiemy, że są dwa wektory własne dla dwukrotnej wartości własnej.
Re: Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
Można prosić o dokładne rozwiązanie zadanie nr 3 ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: Macierz Operatora Liniowego/ Rzut Ortogonalny
Dokładnie wygląda to tak:
1. Znajdujesz bazę ortonormalną \(\displaystyle{ W=\mbox{lin}\{(1,2,0),(2,3,1)\}}\). Niech to będą wektory \(\displaystyle{ v_1, v_2}\).
2. Dany wektor \(\displaystyle{ v= (2,0,1)}\) rzutujesz zgodnie ze wzorem linku, to jest rzut jest równy
\(\displaystyle{ P_W(v)=\langle v,v_1\rangle v_1+\langle v,v_2\rangle v_2}\)
Reszta to rachunki.
1. Znajdujesz bazę ortonormalną \(\displaystyle{ W=\mbox{lin}\{(1,2,0),(2,3,1)\}}\). Niech to będą wektory \(\displaystyle{ v_1, v_2}\).
2. Dany wektor \(\displaystyle{ v= (2,0,1)}\) rzutujesz zgodnie ze wzorem linku, to jest rzut jest równy
\(\displaystyle{ P_W(v)=\langle v,v_1\rangle v_1+\langle v,v_2\rangle v_2}\)
Reszta to rachunki.