Czy wektory tworzą bazę podanej przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Akiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 lis 2016, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Czy wektory tworzą bazę podanej przestrzeni

Post autor: Akiro »

\(\displaystyle{ B=\left\{ \left( 2,5\right),\left( 3,1\right),\left( 6,7\right) \right\} , R ^{2}}\)

Proszę o wytłumaczenie metody działania, wiem że jeden z warunków to spradzenie czy są liniowo niezależne (to rozumiem).
Drugi warunek to czy "generują całą przestrzeń" <- tutaj nie mam pojęcia co to może oznaczać.
relic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 sty 2017, o 05:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Czy wektory tworzą bazę podanej przestrzeni

Post autor: relic »

wektory niezależne liniowo należące do danej przestrzeni generują całą przestrzeń jeśli ich liczba równa jest wymiarowi tej przestrzeni
baza to maksymalny zbiór niezaleznych liniowo wektorów generujących daną przestrzeń
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Czy wektory tworzą bazę podanej przestrzeni

Post autor: Cytryn »

Wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ K^n}\) nad ciałem \(\displaystyle{ K}\) to zawsze \(\displaystyle{ n}\), więc nie, nie tworzą bazy. Każde dwa generują trzeci.
ODPOWIEDZ