Witam, mam problem z zadaniem o nastepujacej tresci:
6. Dla jakich wartości parametru a dana macierz jest nieosobliwa? Dla wybranej wartości parametru a obliczyć macierz odwrotną do macierzy A: A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&-2&4\\0&-1&3\\1&1&a\end{array}\right]}\)
Chodzi o to, ze nie za bardzo rozumiem tresci polecenia i prosilbym o wyjasnienie co mam zrobic w tym zadaniu i male naprowadzenie.
Pozdrawiam
Macierz nieosobliwa.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Macierz nieosobliwa.
Macierz jest nieosobliwa, jesli ma niezerowy wyznacznik.Musisz wyliczyc trn wyznacznik traktujac a jako paramtletri odpowiedaiec kiedy sie zeruje
Macierz nieosobliwa.
z tej macierzy wyszlo mi rownanie kwadratowe z ktorego obliczylem dwa miejsca zerowe : a1=-2 i a2=-1. Teraz mam podstawic po kolei te dwa wyniki do macierzy?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Macierz nieosobliwa.
Miałeś znaleźć wartości parametru \(\displaystyle{ a}\), dla których macierz jest nieosobliwa - nieosobliwość oznacza niezerowanie się wyznacznika.