wektory unormowane

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dioer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 kwie 2017, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

wektory unormowane

Post autor: Dioer »

Witajcie, mam pewien problem z zdaniem z algebry, jak przeprowadza się normalizację wektora? Mam np macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&-2\\1&2\end{array}\right]}\). Oraz obliczyć wartości własne, ale to jeszcze rozumiem.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Re: wektory unormowane

Post autor: NogaWeza »

Zapewne chodzi o podzielenie wszystkich elementów wektora przez jego normę, przez co wektor po normalizacji ma normę równą \(\displaystyle{ 1}\). W przypadku \(\displaystyle{ \RR ^2}\) znormalizowaną postacią wektora \(\displaystyle{ u = (3,4)}\) jest wektor \(\displaystyle{ u' =\left( \frac{3}{5} , \frac{4}{5} \right)}\).

Macierz jako element przestrzeni wektorowej zapewne też da się znormalizować, ale względem jakiejś konkretnej normy, na przykład wierszowej, kolumnowej bądź spektralnej.
ODPOWIEDZ