Zapisać odwzorowanie macierzowo.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Zapisać odwzorowanie macierzowo.

Post autor: tangerine11 »

Dane jest odwzorowanie liniowe:
\(\displaystyle{ f: C^{2}(R) \rightarrow C^{2}(R)}\)
\(\displaystyle{ f(z_{1}, z_{2}) = (\overline{z_{1}}, \overline{z_{2}})}\) wybierając w przestrzeni \(\displaystyle{ C^{2}(R)}\)
a) bazę standardową;
b) dowolnie wybraną bazę;

Niestety nie bardzo widzę jak to będzie w tych zespolonych...
\(\displaystyle{ B_{1}=((1,0),(0,1),(i,0),(0,i))}\)?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Re: Zapisać odwzorowanie macierzowo.

Post autor: octahedron »

W takiej bazie to by było chyba:

\(\displaystyle{ M_f=\begin{bmatrix}1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&-1&0\\0&0&0&-1\end{bmatrix}}\)
ODPOWIEDZ