Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
synthesizin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 kwie 2017, o 01:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: synthesizin »

Witajcie. Ponoć z macierzy nie-kwadratowej nie można wyznaczyć wyznacznika (masło maślane).

Ale jeśli mam macierz nie-kwadratową i za pomocą operacji elementarnych jak mnożenie przez liczbę wierszy / kolumn i odejmowanie / dodawanie ich do siebie (operacje elementarne), to czy mogę wyzerować np. wiersz i wykreślić go tak, że powstanie macierz kwadratowa (jak np. w równaniach liniowych Gaußa)? I wtedy wyznaczyć det?

Albo wyjść z założenia regułki, że "jeśli jeden wiersz/kolumna składa się z samych zer to wtedy wyznacznik=0"?


Czy przekombinowałam?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: pawlo392 »

Wyznacznik definiuje się jedynie dla macierzy kwadratowych.
synthesizin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 kwie 2017, o 01:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Re: Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: synthesizin »

Gdy sprowadzę nie-kwadratową do kwadratowej to co wtedy?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: pawlo392 »

Chcesz liczyć rząd macierzy, tak?
synthesizin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 kwie 2017, o 01:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: synthesizin »

Nie, chciałabym wyliczyć wyznacznik z macierzy niekwadratowej sprowadzonej do kwadratowej za pomocą operacji elementarnych. Można tak zrobić?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: pawlo392 »

Jeśli mamy macierz siedem na sześć i widzisz, że siódma kolumna to dwa razy szósta i sobie wyrzucisz tę kolumnę i masz macierz sześć na sześć i dla ćwiczenia liczysz wyznacznik tej macierzy to jest to wyznacznik TEJ macierzy. Żadnej niekwadratowej. Możesz wrzucić sobie dwie kolumny i jeden wiersz ( dowolne ) i policzyć sobie dla ćwiczenia wyznacznik macierzy pięć na pięć. Chociaż nie ma to najmniejszego sensu.
Nie ma czegoś takiego jak wyznacznik dla macierzy niekwadratowej i koniec.
To o czym mówisz stosuje się licząc rząd macierzy. Ale tam nie liczysz wyznacznika macierzy niekwadratowej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: Jan Kraszewski »

synthesizin pisze:Nie, chciałabym wyliczyć wyznacznik z macierzy niekwadratowej sprowadzonej do kwadratowej za pomocą operacji elementarnych. Można tak zrobić?
Operacje elementarne nie zmieniają rozmiaru macierzy, więc macierzy niekwadratowej do kwadratowej na bank nie sprowadzisz.

JK
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: leg14 »

Jan Kraszewski, chyba chodziłoo to, że po wykonaniu operacji elementarnych wykreslamy zerowe wiersze, otrzymując macierz kwadratową. (abstrahując od tego, że coś takiego się uda w neiwielu przypadkach)
synthesizin, możesz próbować jakoś sobie definiować pseudowyznacznik dla dowolnej macierzy - pytanie po co? Będzie miał same trywialne własności.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznacznik macierzy nie-kwadratowej

Post autor: a4karo »

leg14 pisze:Jan Kraszewski, chyba chodziłoo to, że po wykonaniu operacji elementarnych wykreslamy zerowe wiersze, otrzymując macierz kwadratową. (abstrahując od tego, że coś takiego się uda w neiwielu przypadkach)
To sie akurat uda zawsze

Operacja, którą próbujesz stworzyć szybko doprowadziłąby do paranoi:
Zgodzisz sie ,że \(\displaystyle{ \det\begin{bmatrix}2&2\\0&0\end{bmatrix}=0}\). Skoro więc wolno usuwac zerowe wiersze/kolumny i wykonywac operacje elementarne, to jedziemy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&2\\0&0\end{bmatrix}\approx \begin{bmatrix}2&2\end{bmatrix}\approx\begin{bmatrix}2&0\end{bmatrix}\approx \begin{bmatrix}2\end{bmatrix}}\)
a wyznacznik tej ostatniej to \(\displaystyle{ 2}\)
Zatem \(\displaystyle{ 2=0}\)
ODPOWIEDZ