Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Witam.
Dostałem zadanie: "Przedyskutuj rozwiązalność układu równań w zależności od parametru p", macierz układu wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&p&1&1\\2&1&1&p\\1&1&p&p^{2}\end{bmatrix}}\) gdzie ostatnia kolumna to wyrazy wolne.
No i teraz jak rozstrzygnąć kiedy układ jest oznaczony, nieoznaczony lub sprzeczny? Rozpatrywać to na podstawie rzędów macierzy i macierzy rozszerzonej? Czy jest na to jakiś inny sposób?
Dostałem zadanie: "Przedyskutuj rozwiązalność układu równań w zależności od parametru p", macierz układu wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&p&1&1\\2&1&1&p\\1&1&p&p^{2}\end{bmatrix}}\) gdzie ostatnia kolumna to wyrazy wolne.
No i teraz jak rozstrzygnąć kiedy układ jest oznaczony, nieoznaczony lub sprzeczny? Rozpatrywać to na podstawie rzędów macierzy i macierzy rozszerzonej? Czy jest na to jakiś inny sposób?
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Tak, najprościej zastosować twierdzenie Kroneckera-Capellego o rzędzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
No dobrze, ale dalej nie wiem jak to zastosować przy parametrach.
Mam pierw policzyć \(\displaystyle{ detA}\), a potem wyznaczniki dwóch minorów \(\displaystyle{ 3x3}\) macierzy rozszerzonej? Czy jak inaczej sprawdzić rząd macierzy?
Mam pierw policzyć \(\displaystyle{ detA}\), a potem wyznaczniki dwóch minorów \(\displaystyle{ 3x3}\) macierzy rozszerzonej? Czy jak inaczej sprawdzić rząd macierzy?
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ A}\) macierz główną,
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&p&1\\2&1&1\\1&1&p\end{bmatrix}}\).
Przez \(\displaystyle{ U}\) macierz uzupełnioną,
\(\displaystyle{ U=\left[\begin{array}{ccc} 1&p&1\\2&1&1\\1&1&p\end{array}\left|\begin{array}{c}1\\p\\p^2\end{array} \right]}\).
Najpierw policz \(\displaystyle{ \det A}\), dla tych wartości parametru \(\displaystyle{ p}\), dla których wyznacznik jest niezerowy, układ równań będzie miał dokładnie \(\displaystyle{ 1}\) rozwiązanie.
Dla pozostałych wartości \(\displaystyle{ p}\) policz rząd zarówno \(\displaystyle{ A}\) jak i \(\displaystyle{ U}\), a wtedy:
1. Dla tych wartości \(\displaystyle{ p}\), dla których \(\displaystyle{ rz \ A \neq rz \ U}\) układ jest sprzeczny.
2. Gdy \(\displaystyle{ rz \ A = rz \ U < 3}\), to mamy nieskończenie wiele rozwiązań.
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&p&1\\2&1&1\\1&1&p\end{bmatrix}}\).
Przez \(\displaystyle{ U}\) macierz uzupełnioną,
\(\displaystyle{ U=\left[\begin{array}{ccc} 1&p&1\\2&1&1\\1&1&p\end{array}\left|\begin{array}{c}1\\p\\p^2\end{array} \right]}\).
Najpierw policz \(\displaystyle{ \det A}\), dla tych wartości parametru \(\displaystyle{ p}\), dla których wyznacznik jest niezerowy, układ równań będzie miał dokładnie \(\displaystyle{ 1}\) rozwiązanie.
Dla pozostałych wartości \(\displaystyle{ p}\) policz rząd zarówno \(\displaystyle{ A}\) jak i \(\displaystyle{ U}\), a wtedy:
1. Dla tych wartości \(\displaystyle{ p}\), dla których \(\displaystyle{ rz \ A \neq rz \ U}\) układ jest sprzeczny.
2. Gdy \(\displaystyle{ rz \ A = rz \ U < 3}\), to mamy nieskończenie wiele rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
No dobrze, policzyłem \(\displaystyle{ detA = -2p^{2}+2p}\), a więc układ będzie miał 1 rozwiązanie dla \(\displaystyle{ 2p(-p+1) \neq 0}\), a więc \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R} \setminus \left\{ 0,1\right\}}\), tak?
Natomiast największy problem mam z policzeniem rzędów tych macierzy.. Jest jakiś łatwiejszy sposób niż sprawdzanie czy minory są niezerowe?
Natomiast największy problem mam z policzeniem rzędów tych macierzy.. Jest jakiś łatwiejszy sposób niż sprawdzanie czy minory są niezerowe?
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Tak, z tym, że nie \(\displaystyle{ x}\), lecz \(\displaystyle{ p}\).karpiuch pisze: miał 1 rozwiązanie dla \(\displaystyle{ 2p(-p+1) \neq 0}\), a więc \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R} \setminus \left\{ 0,1\right\}}\), tak?
Wystarczy, że rozważymy dwa przypadki, bo nie wiemy jedynie co dzieje się dla \(\displaystyle{ p\in \{0,1\}}\).karpiuch pisze: Natomiast największy problem mam z policzeniem rzędów tych macierzy.. Jest jakiś łatwiejszy sposób niż sprawdzanie czy minory są niezerowe?
Pierwszym sposobem jest wyliczenie wprost rozwiązania osobno dla tych wartości.
Jeśli nie chcesz otrzymywać rozwiązania, to trzeba policzyć rzędy i niekoniecznie poprzez szukanie największego niezerowego minora, np. wykonując elementarne działania na wierszach.
Policzę te rzędy dla jednego przypadku, krok po kroku.
1. \(\displaystyle{ p=0}\)
\(\displaystyle{ rz \ A = rz \begin{bmatrix} 1&0&1\\2&1&1\\1&1&0\end{bmatrix} = rz \begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&-1\\0&1&-1\end{bmatrix}= 1 + rz \begin{bmatrix}1&-1\\1&-1\end{bmatrix} = 1+rz\begin{bmatrix}1&-1\\0&0\end{bmatrix}=\\= 1 + rz \begin{bmatrix}1&-1\end{bmatrix} = 2.}\)
\(\displaystyle{ rz \ U = rz \ \left[\begin{array}{ccc} 1&0&1\\2&1&1\\1&1&0\end{array}\left|\begin{array}{c}1\\0\\0\end{array} \right]= 1+ rz \begin{bmatrix}2&1&1\\1&1&0\end{bmatrix}= 2+ rz \begin{bmatrix}1&1\end{bmatrix} = 3.}\)
A stąd wniosek, że dla \(\displaystyle{ p=0}\), skoro \(\displaystyle{ rz \ A \neq rz \ U}\), układ jest sprzeczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
No dobrze, teraz już rozumiem.. No, ale czysto hipotetycznie co by się stało gdyby wyszło tak, że np. musielibyśmy to sprawdzać dla np. \(\displaystyle{ p \in \left( 0,5\right)}\) czyli dla nieskończonej ilości liczb?
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Tak czysto hipotetycznie, taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, zauważ, że wyznacznik jest w postaci wielomianu, a my szukamy jego miejsc zerowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Czyli po prostu sprowadza się to do postawienia tych "niepewnych" wartości parametru, tak? To znacznie ułatwia sprawę... Dziękuję
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Tak, prościej jest, zamiast sprawdzania rzędów, wyznaczenie niewiadomych, gdy będzie sprzeczność, otrzymasz sprzeczność (np. w postaci sprzecznej równości \(\displaystyle{ 0=1}\)), a gdy będzie nieskończona ilość rozwiązań - co najmniej jedna z niewiadomych będzie parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Jednak zapytam jeszcze pod jakim hasłem można poczytać o m.in. tym sposobie wyznaczania rzędu (czyli ucinanie tych kolumn i wierszy).
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
Nie jestem pewien, być może po wpisaniu "rząd macierzy e-trapez" otrzymasz odpowiedź.
Z definicji, rząd jest maksymalną liczbą liniowo niezależnych wierszy/kolumn, stąd moje sprowadzanie macierzy do postaci schodkowej, gdy w którymś wierszu/kolumnie jest tylko jeden element różny od zera, to wykreślamy ten rząd i kolumnę, na których przecięciu znajduje się niezerowy element, równocześnie dodając \(\displaystyle{ 1}\) do rzędu (czyli wykreśliliśmy wektory liniowo niezależne i dodaliśmy je do rzędu). Gdy któryś z rzędów/kolumn składa się tylko i wyłącznie z zer, to wykreślamy, nie dodając przy tym rzędu, bo wektor zerowy jest wektorem liniowo zależnym z każdym innym.
PS: Nie musisz nic wykreślać, ja tak robię ponieważ jest to dla mnie bardziej czytelne. Wystarczy sprowadzić macierz do postaci schodkowej i policzyć schodki, których ilość jest rzędem macierzy.
Z definicji, rząd jest maksymalną liczbą liniowo niezależnych wierszy/kolumn, stąd moje sprowadzanie macierzy do postaci schodkowej, gdy w którymś wierszu/kolumnie jest tylko jeden element różny od zera, to wykreślamy ten rząd i kolumnę, na których przecięciu znajduje się niezerowy element, równocześnie dodając \(\displaystyle{ 1}\) do rzędu (czyli wykreśliliśmy wektory liniowo niezależne i dodaliśmy je do rzędu). Gdy któryś z rzędów/kolumn składa się tylko i wyłącznie z zer, to wykreślamy, nie dodając przy tym rzędu, bo wektor zerowy jest wektorem liniowo zależnym z każdym innym.
PS: Nie musisz nic wykreślać, ja tak robię ponieważ jest to dla mnie bardziej czytelne. Wystarczy sprowadzić macierz do postaci schodkowej i policzyć schodki, których ilość jest rzędem macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
O, teraz już całkowicie pojąłem.
Jednak co by się stało gdyby np. wyznacznik macierzy głównej wyszedł bez parametru (np. równy \(\displaystyle{ 5}\))
Oznaczałoby to, że układ równań jest określony dla \(\displaystyle{ p in mathbb{R}}\)? Bo znalazłem tu na forum jeden taki przykład: 176484.htm gdzie wyznacznik wyszedł mi 1, a tutaj mimo to jakieś wyniki powychodziły.
Jednak co by się stało gdyby np. wyznacznik macierzy głównej wyszedł bez parametru (np. równy \(\displaystyle{ 5}\))
Oznaczałoby to, że układ równań jest określony dla \(\displaystyle{ p in mathbb{R}}\)? Bo znalazłem tu na forum jeden taki przykład: 176484.htm gdzie wyznacznik wyszedł mi 1, a tutaj mimo to jakieś wyniki powychodziły.
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
karpiuch pisze: znalazłem tu na forum jeden taki przykład: 176484.htm gdzie wyznacznik wyszedł mi 1, a tutaj mimo to jakieś wyniki powychodziły.
Gdyby wyznacznik nie był zależny od parametru \(\displaystyle{ p}\) i jego wartość była niezerowa, to układ miałby dokładnie jedno rozwiązanie dla każdego \(\displaystyle{ p in RR}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozwiązalność układu równań w zależności od parametru
No tak, źle na to popatrzyłem.. Gdyby trzeba było wyliczyć wartości niewiadomych dla jednego rozwiązania to trzeba doprowadzić metodą Gaussa do \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 1&0&0 \\ 0&1&0\\ 0&0&1 \\ \end{array}\right]}\)?