Najmniejszy możliwy rząd

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomek1172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Najmniejszy możliwy rząd

Post autor: tomek1172 »

Wiadomo, że element \(\displaystyle{ a}\) grupy abelowej (przemiennej) spełnia warunki \(\displaystyle{ a^n=e}\) oraz \(\displaystyle{ a^k \neq e}\). Dla podanych liczb \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ k}\) podać najmniejszy możliwy rząd \(\displaystyle{ r}\) elementu \(\displaystyle{ a}\).

a) \(\displaystyle{ n=180, k=60, r=?}\)
b) \(\displaystyle{ n=120, k=30, r=?}\)
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Najmniejszy możliwy rząd

Post autor: jutrvy »

(a) \(\displaystyle{ 90}\)
(b) \(\displaystyle{ 40}\).

Szukasz najmniejszego dzielnika \(\displaystyle{ n}\) większego od \(\displaystyle{ r}\) niebędącego wielokrotnością \(\displaystyle{ r}\).
ODPOWIEDZ