Znaleźć bazy Jordana
Znaleźć bazy Jordana
Znaleźć bazy Jordana endomorfizmów i obliczyć ich macierze w tych bazach.
Przedstawić macierze tych endomorfizmów w bazie kanonicznej w postaci \(\displaystyle{ QJQ^{-1}}\)
a) \(\displaystyle{ R^2 \ni (x,y) \rightarrow (x-y,x+3x) \in R^2}\)
Bardzo proszę, żeby ktoś mi wytłumaczył jak to zrobić.
Przedstawić macierze tych endomorfizmów w bazie kanonicznej w postaci \(\displaystyle{ QJQ^{-1}}\)
a) \(\displaystyle{ R^2 \ni (x,y) \rightarrow (x-y,x+3x) \in R^2}\)
Bardzo proszę, żeby ktoś mi wytłumaczył jak to zrobić.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Znaleźć bazy Jordana
Najpierw musisz zapisać macierz przekształcenia liniowego, a potem policzyć wartości własne i odpowiadające im wektory własne. Jeśli będzie jedna wartość własna dwukrotna, to być może trzeba będzie rozszerzyć bazę o wektory główne czy tam uogólnione wektory własne, różne nazwy na to widziałem.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2017, o 14:37 przez NogaWeza, łącznie zmieniany 1 raz.
Znaleźć bazy Jordana
Jeśli nie jest podana baza, to mam obliczyć macierz w bazie standardowej, tak? Wyszła mi wartość własna \(\displaystyle{ \lambda_1=\lambda_2=2}\) i wektory własne (1,-1), (-2,1)
Nie wiem, czy dobrze a jeśli tak, to co dalej?
Nie wiem, czy dobrze a jeśli tak, to co dalej?
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Znaleźć bazy Jordana
Owszem, w bazie standardowej.
Ma być \(\displaystyle{ (x-y, x+3x)}\) czy \(\displaystyle{ (x-y,x+3y)}\)? Zakładam, że to drugie, ale wolę dopytać.
Macierz przekształcenia to \(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}1&-1\\1&3\end{array}\right]}\), naturalnie \(\displaystyle{ \lambda = 2}\), wobec tego \(\displaystyle{ A - \lambda I = \left[\begin{array}{cc}-1&-1\\1&1\end{array}\right]}\). Rząd tej macierzy to \(\displaystyle{ 1}\), więc według mnie tylko jeden wektor własny uda się znaleźć.
Mogłem coś namieszać (choć nie sądzę), dlatego najlepiej będzie jeśli pokażesz swoje rachunki albo chociaż troszkę dokładniej zaprezentujesz swoje rozumowanie.
Ma być \(\displaystyle{ (x-y, x+3x)}\) czy \(\displaystyle{ (x-y,x+3y)}\)? Zakładam, że to drugie, ale wolę dopytać.
Macierz przekształcenia to \(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}1&-1\\1&3\end{array}\right]}\), naturalnie \(\displaystyle{ \lambda = 2}\), wobec tego \(\displaystyle{ A - \lambda I = \left[\begin{array}{cc}-1&-1\\1&1\end{array}\right]}\). Rząd tej macierzy to \(\displaystyle{ 1}\), więc według mnie tylko jeden wektor własny uda się znaleźć.
Mogłem coś namieszać (choć nie sądzę), dlatego najlepiej będzie jeśli pokażesz swoje rachunki albo chociaż troszkę dokładniej zaprezentujesz swoje rozumowanie.
Znaleźć bazy Jordana
Tak tak, ma być \(\displaystyle{ (x-y,x+3y)}\)
Znalazłam wektor własny (1,-1) i wektor drugiego rzędu ( chyba tak się nazywa) (-2,1) .
Chociaż ten drugi wektor to chyba niepotrzebnie...
W każdym razie nie wiem co teraz.
Znalazłam wektor własny (1,-1) i wektor drugiego rzędu ( chyba tak się nazywa) (-2,1) .
Chociaż ten drugi wektor to chyba niepotrzebnie...
W każdym razie nie wiem co teraz.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Znaleźć bazy Jordana
Aha, to trzeba było napisać, że to już wektor drugiego rzędu, bo troszkę mnie to zmyliło.
Macierz przejścia \(\displaystyle{ Q}\) budujesz ustawiając wektory własne (i uogólnione) jako kolumny tej macierzy. Od lewej: najpierw wektor własny, potem wektor uogólniony (gdyby ich było więcej to wektory wyższych rzędów też wrzucasz). Macierz Jordana będzie miała na przekątnej dwójki, a nad przekątną jedynkę, bo trzeba było uzupełnić bazę o wektor drugiego rzędu.
Pozostaje sprawdzić czy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&-2\\-1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}2&1\\0&2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&-2\\-1&1\end{array}\right]^{-1} =
\left[\begin{array}{cc}1&-1\\1&3\end{array}\right]}\)
Jeśli jest więcej wartości własnych to w sumie bardzo podobnie się macierze przejścia i Jordana buduje, na pewno sporo przykładów znajdziesz w internecie, mi się nie chce ich podawać
Macierz przejścia \(\displaystyle{ Q}\) budujesz ustawiając wektory własne (i uogólnione) jako kolumny tej macierzy. Od lewej: najpierw wektor własny, potem wektor uogólniony (gdyby ich było więcej to wektory wyższych rzędów też wrzucasz). Macierz Jordana będzie miała na przekątnej dwójki, a nad przekątną jedynkę, bo trzeba było uzupełnić bazę o wektor drugiego rzędu.
Pozostaje sprawdzić czy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&-2\\-1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}2&1\\0&2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&-2\\-1&1\end{array}\right]^{-1} =
\left[\begin{array}{cc}1&-1\\1&3\end{array}\right]}\)
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B1,-2%7D,%7B-1,1%7D%7D+*+%7B%7B2,1%7D,%7B0,2%7D%7D+*+%7B%7B1,-2%7D,%7B-1,1%7D%7D%5E%28-1%29
Jeśli jest więcej wartości własnych to w sumie bardzo podobnie się macierze przejścia i Jordana buduje, na pewno sporo przykładów znajdziesz w internecie, mi się nie chce ich podawać
Re: Znaleźć bazy Jordana
Dziękuję bardzo Mam jeszcze pytanie, pewnie głupie, w którym momencie znaleźliśmy bazę Jordana? Wiem co to macierz ale o bazie nie mam pojęcia...