Suma kwadratów długości rzutów prostopadłych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xdas123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 sty 2017, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Suma kwadratów długości rzutów prostopadłych

Post autor: xdas123 »

Niech V będzie przestrzenią liniową nad R a <;> będzie iloczynem skalarnym na tej przestrzeni. Niech
B = b1, . . . , bn będzie bazą ortnormalną V a F : V → V rzutem prostopadłym na podprzestrzeń jednowymiarową W ≤ V .
Pokaż, że suma kwadratów długości rzutów prostopadłych wektorów z B na W wynosi 1, tj.:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \left| \left| F b_{i} \right| \right| ^{2} = 1}\)
Wskazówka: Wyraź rzut przez bazę ortonormalną W.

Niby jest ta wskazówka(nie wiem do końca co to jest rzut) ale dalej nie wiem jak zacząć to zadanie mógłbym prosić o jakieś wskazówki lub materiały, które będą przydatne przy rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ