Mnożenie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dreams955
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Mnożenie macierzy

Post autor: dreams955 »

Witam, mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\4&2&3&3\\3&2&4&3\\3&2&1&4\end{array}\right]*\left[\begin{array}{cccc}1&2&4&1\\4&2&4&3\\3&2&1&4\\1&2&3&4\end{array}\right]}\) Sama macierz w sobie jest prosta, ale mam zrobić to w ciele \(\displaystyle{ Z_{23}}\) z czego jestem zupełna noga, pomorze ktoś ?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Mnożenie macierzy

Post autor: leg14 »

Ja jestem z opolskiego , ale pomogę ;/
Obliczyn iloczyn tych macierzy, tak jakby to byly macierze rzeczywiste, a następnie skróć każdy wyraz macierzy modulo 23.
dreams955
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Mnożenie macierzy

Post autor: dreams955 »

Czyli co, że jak podczas wymnażania wyjdzie mi gdzieś 22 to mam wpisać tam 0, a każda kolejna wyższa liczba to będzie 23=1,24=2,25=3 itd. ?
miodzio1988

Mnożenie macierzy

Post autor: miodzio1988 »

wyjdzie mi gdzieś 22 to mam wpisać tam 0,
22 modulo 23 to nie jest zero
dreams955
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Mnożenie macierzy

Post autor: dreams955 »

Czyli to będzie: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}22&20&4&12\\1&1&13&11\\3&1&10&14\\18&20&10&6\end{array}\right]}\) ?
ODPOWIEDZ