Niezależność wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Niezależność wektorów
Proszę o możliwe rozwiązanie oraz wytłumaczenie:)
a)Jak sprawdzić czy funkcje \(\displaystyle{ \sin \Phi , \cos \Phi}\) są liniowo niezależne? Treść zadania mówi także, czy ogól kombinacji liniowych wyposażony w zwykłe operacje dodawania i mnożenia, tworzy przestrzeń liniową?
b) Czy wektory \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) i \(\displaystyle{ \left( 1,0\right)}\) są liniowo niezależne?
a)Jak sprawdzić czy funkcje \(\displaystyle{ \sin \Phi , \cos \Phi}\) są liniowo niezależne? Treść zadania mówi także, czy ogól kombinacji liniowych wyposażony w zwykłe operacje dodawania i mnożenia, tworzy przestrzeń liniową?
b) Czy wektory \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) i \(\displaystyle{ \left( 1,0\right)}\) są liniowo niezależne?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 17:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Niezależność wektorów
a) Jeśli \(\displaystyle{ a\cos\Phi+b\sin\Phi=0}\) dla każdego \(\displaystyle{ \Phi}\), to co dzieje się np. dla \(\displaystyle{ \Phi=0}\)? Czy to jedyny możliwy kąt?
b) Sprawdź to z definicji liniowej niezależności. Nawiasem mówiąc, co wiemy o wektorze zerowym w badanym kontekście?
b) Sprawdź to z definicji liniowej niezależności. Nawiasem mówiąc, co wiemy o wektorze zerowym w badanym kontekście?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Niezależność wektorów
a) Nie wiem czy dobrze to rozumuje, ale gdy \(\displaystyle{ \Phi=0}\) to dla \(\displaystyle{ \cos 0= 1}\), a dla \(\displaystyle{ \sin 0=0}\), czyli są dwa kąty? I to oznacza, że są niezależne?
b) Definicja mówi jeden z wektorów nie może być przedstawiona jako kombinacja drugiego, wtedy są niezależne. Czyli np wektor \(\displaystyle{ a(0,0)+b(0,1)=(0,0),}\) gdzie \(\displaystyle{ a \neq 0}\), a \(\displaystyle{ b=0.}\) Wtedy otrzymamy, że są liniowo zależne?
b) Definicja mówi jeden z wektorów nie może być przedstawiona jako kombinacja drugiego, wtedy są niezależne. Czyli np wektor \(\displaystyle{ a(0,0)+b(0,1)=(0,0),}\) gdzie \(\displaystyle{ a \neq 0}\), a \(\displaystyle{ b=0.}\) Wtedy otrzymamy, że są liniowo zależne?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 17:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Niezależność wektorów
a) Masz z mojej wskazówki wyciągnąć coś w związku z definicją liniowej niezależności. Ja odniosłem to do poprzednika implikacji. Jaki jest następnik?
b) Tak. Wektor zerowy jest liniowo zależny z każdym układem wektorów.
b) Tak. Wektor zerowy jest liniowo zależny z każdym układem wektorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Niezależność wektorów
Dla \(\displaystyle{ \phi=0}\) mamy \(\displaystyle{ a \cdot 1 + b \cdot 0 = 0}\) czyli a musi być 0.
Dla \(\displaystyle{ \phi= \frac{ \pi }{2}}\) mamy \(\displaystyle{ a \cdot 0 + b \cdot 1 = 0}\) czyli b musi być 0.
Skoro oba skalary \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) muszą być zerami to funkcje są liniowo niezależne.
Czy to jest dobry dowód?
Dla \(\displaystyle{ \phi= \frac{ \pi }{2}}\) mamy \(\displaystyle{ a \cdot 0 + b \cdot 1 = 0}\) czyli b musi być 0.
Skoro oba skalary \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) muszą być zerami to funkcje są liniowo niezależne.
Czy to jest dobry dowód?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 15:59 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Niezależność wektorów
O to właśnie chodzi. Tu jest łatwo. No a pokaż, że dla \(\displaystyle{ n}\) wzajemnie różnych liczb \(\displaystyle{ a_1,\dots,a_n}\) funkcje \(\displaystyle{ u_i(x)=e^{a_ix}}\), gdzie \(\displaystyle{ i=1,\dots,n,}\) są liniowo niezależne. Powiedzmy, że dla \(\displaystyle{ n=2}\) i/lub \(\displaystyle{ n=3.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Niezależność wektorów
Mamy \(\displaystyle{ a \cdot e^{ a_{1}x } + b \cdot e^{ a_{2}x }=0}\). Możemy zauważyć, że \(\displaystyle{ e^{ a_{i}x }}\) nigdy się nie zeruje.
Dzielimy \(\displaystyle{ a = -b \frac{e^{ a_{2}x }}{e^{ a_{1}x }}}\).
\(\displaystyle{ a}\) jest stałą więc prawa strona nie może być zależna od \(\displaystyle{ x}\), a żeby tak było to \(\displaystyle{ b}\) musi być \(\displaystyle{ 0}\).
Jeśli \(\displaystyle{ b=0}\) to \(\displaystyle{ a=0}\)
Są liniowo niezależne. O to chodziło?
Natomiast wracając jeszcze do zadania z pierwszego postu, mógłbyś wyjaśnić jak sprawdzić czy ogól kombinacji liniowych wyposażony w zwykłe operacje dodawania i mnożenia, tworzy przestrzeń liniową?
Dzielimy \(\displaystyle{ a = -b \frac{e^{ a_{2}x }}{e^{ a_{1}x }}}\).
\(\displaystyle{ a}\) jest stałą więc prawa strona nie może być zależna od \(\displaystyle{ x}\), a żeby tak było to \(\displaystyle{ b}\) musi być \(\displaystyle{ 0}\).
Jeśli \(\displaystyle{ b=0}\) to \(\displaystyle{ a=0}\)
Są liniowo niezależne. O to chodziło?
Natomiast wracając jeszcze do zadania z pierwszego postu, mógłbyś wyjaśnić jak sprawdzić czy ogól kombinacji liniowych wyposażony w zwykłe operacje dodawania i mnożenia, tworzy przestrzeń liniową?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 17:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot.
Niezależność wektorów
Ładnie udowodniłeś. No to jeszcze dla trzech funkcji wykładniczych.
Suma kombinacji jest tez kombinacją, podobnie z mnożeniem przez skalar.Natomiast wracając jeszcze do zadania z pierwszego postu, mógłbyś wyjaśnić jak sprawdzić czy ogól kombinacji liniowych wyposażony w zwykłe operacje dodawania i mnożenia, tworzy przestrzeń liniową?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Niezależność wektorów
Po przeniesieniu stronami i dzieleniu mamy: \(\displaystyle{ a = -b \frac{e^{ a_{2}x }}{e^{ a_{1}x }} -c \frac{e^{ a_{3}x }}{e^{ a_{1}x }}}\)
Czy tu nie jest podobnie, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest stałą, to nie może zależeć od \(\displaystyle{ x}\), więc \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) są równe \(\displaystyle{ 0}\). Z tego wynika, że \(\displaystyle{ a}\) również jest \(\displaystyle{ 0}\)?
Czy tu nie jest podobnie, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest stałą, to nie może zależeć od \(\displaystyle{ x}\), więc \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) są równe \(\displaystyle{ 0}\). Z tego wynika, że \(\displaystyle{ a}\) również jest \(\displaystyle{ 0}\)?
Czyli mam pokazać dla sinusa i cosinusa, że zachodzą wszystkie aksjomaty potrzebne do przestrzeni wektorowej jak łączność, przemienność czy element naturalny?szw1710 pisze:Suma kombinacji jest tez kombinacją, podobnie z mnożeniem przez skalar.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 18:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Re: Niezależność wektorów
Nie masz takiej potrzeby. Wystarczy, że sprawdzisz, że rodzina funkcji postaci \(\displaystyle{ a\cos x+b\sin x}\) stanowi podprzestrzeń przestrzeni funkcji ciągłych, a do tego wystarczy jedynie pokazać, że jest ona zamknięta ze względu na dodawanie i mnożenie przez skalar.Czyli mam pokazać dla sinusa i cosinusa, że zachodzą wszystkie aksjomaty potrzebne do przestrzeni wektorowej jak łączność, przemienność czy element naturalny?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Re: Niezależność wektorów
\(\displaystyle{ v = a_{1} \cdot \sin \phi + b_{1} \cdot \cos \phi}\)
\(\displaystyle{ w = a_{2} \cdot \sin \phi + b_{2} \cdot \cos \phi}\)
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot \sin \phi + b_{1} \cdot \cos \phi + a_{2} \cdot \sin \phi + b_{2} \cdot \cos \phi = (a_{1} + a_{2})\cdot \sin \phi + (b_{1} + b_{2})\cdot \cos \phi}\)
I analogicznie z mnożeniem przez skalary.
Operator różniczkowania \(\displaystyle{ \frac{d^2}{dt^2}}\) dla tej przestrzeni jest operatorem liniowym, ponieważ zachodzi:
\(\displaystyle{ A( \alpha \cdot \sin \phi + \beta \cdot \cos \phi) = ( \alpha \cdot \sin \phi + \beta \cdot \cos \phi)_{''} = ( \alpha \cdot \sin \phi )_{''} + (\beta \cdot \cos \phi)_{''} = \alpha(\sin \phi)_{''} + \beta(\cos \phi)_{''} = A( \alpha \cdot \sin \phi ) + A( \beta \cdot \cos \phi)}\)
Czy to prawda?
\(\displaystyle{ w = a_{2} \cdot \sin \phi + b_{2} \cdot \cos \phi}\)
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot \sin \phi + b_{1} \cdot \cos \phi + a_{2} \cdot \sin \phi + b_{2} \cdot \cos \phi = (a_{1} + a_{2})\cdot \sin \phi + (b_{1} + b_{2})\cdot \cos \phi}\)
I analogicznie z mnożeniem przez skalary.
Operator różniczkowania \(\displaystyle{ \frac{d^2}{dt^2}}\) dla tej przestrzeni jest operatorem liniowym, ponieważ zachodzi:
\(\displaystyle{ A( \alpha \cdot \sin \phi + \beta \cdot \cos \phi) = ( \alpha \cdot \sin \phi + \beta \cdot \cos \phi)_{''} = ( \alpha \cdot \sin \phi )_{''} + (\beta \cdot \cos \phi)_{''} = \alpha(\sin \phi)_{''} + \beta(\cos \phi)_{''} = A( \alpha \cdot \sin \phi ) + A( \beta \cdot \cos \phi)}\)
Czy to prawda?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 19:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Re: Niezależność wektorów
Operator różniczkowania zawsze jest liniowy. Kwestia tego jaki jest jego obraz. Istotnie, pochodne (każdego rzędu) są tej samej postaci.