Sprawdzić jaka relacja zachodzi między podprzestrzeniami V,W

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
znajomyPI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 paź 2016, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzić jaka relacja zachodzi między podprzestrzeniami V,W

Post autor: znajomyPI »

Która z relacji \(\displaystyle{ V \subset W, W \subset V, V = W}\) zachodzi między podprzestrzeniami \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \RR ^{4}}\) gdy:
\(\displaystyle{ V = lin\left\{ (1,0,3,-1), (-2,1,0,1),(3,2,1,-1)\right\} \\
W = lin\left\{ (2,0,1,-1), (-5,-2,3,1), (1,2,-5,1)\right\}}\)

(Jakby ktoś mógł mi pokazać na tym przykładzie jak to się robi to byłbym wdzięczny)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, o 17:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Sprawdzić jaka relacja zachodzi między podprzestrzeniami V,W

Post autor: Cytryn »

Sprawdź, jaki wymiar jest tych przestrzeni. Jeśli taki sam, to albo żadna nie zawiera się w drugiej, albo są sobie równe.
ODPOWIEDZ