odwrotna macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
odwrotna macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \left( X^{T}X \right) ^{-1}= \frac{1}{800} \cdot \left[\begin{array}{ccc}560&-320&-40\\-320&320&-40\\-40&-40&40\end{array}\right]}\)
obliczyć
\(\displaystyle{ \left( \left( X^{T}X \right) ^{-1} \right) ^{-1}}\)
obliczyć
\(\displaystyle{ \left( \left( X^{T}X \right) ^{-1} \right) ^{-1}}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, o 20:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
odwrotna macierz odwrotna
Wiem że wzór który mam policzyć to inaczej \(\displaystyle{ x^{T}x}\) ale nie wiem jak mam to wyliczyć aby otrzymać taką postać
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
odwrotna macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \frac{1}{A}}\)
-- 25 kwi 2017, o 18:08 --
Może inaczej, napisze co to za zadanie:
macierz odwrotną podałam wcześniej, dane mam jeszcze \(\displaystyle{ \sum_{t=1}^{n} y_{t} ^{2}=70, y_{t}=-0,25+0,95 _{x1t}+0,45 _{x2t}}\) i trzeba ocenić dopasowanie modelu do danych empirycznych
-- 25 kwi 2017, o 18:08 --
Może inaczej, napisze co to za zadanie:
macierz odwrotną podałam wcześniej, dane mam jeszcze \(\displaystyle{ \sum_{t=1}^{n} y_{t} ^{2}=70, y_{t}=-0,25+0,95 _{x1t}+0,45 _{x2t}}\) i trzeba ocenić dopasowanie modelu do danych empirycznych
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, o 18:33 przez domis567, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
odwrotna macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \frac{1}{A}}\) zupełnie nie ma sensu: nie da się podzielić liczby przez macierz.
Przerób podstawy. Żeby się dowiedzieć ile to jest \(\displaystyle{ X^TX}\) zrób rzeczy następujące:
- dowiedz się, co oznacza operacja \(\displaystyle{ \cdot^T}\) (to się nazywa transponowaniem macierzy)
- poczytaj o tym jak mnoży sie przez siebie macierze.
Bez opanowania takiego elementarza nie zabieraj się za "bardziej rozbudowane" zadania.
Przerób podstawy. Żeby się dowiedzieć ile to jest \(\displaystyle{ X^TX}\) zrób rzeczy następujące:
- dowiedz się, co oznacza operacja \(\displaystyle{ \cdot^T}\) (to się nazywa transponowaniem macierzy)
- poczytaj o tym jak mnoży sie przez siebie macierze.
Bez opanowania takiego elementarza nie zabieraj się za "bardziej rozbudowane" zadania.
odwrotna macierz odwrotna
domis567, wybacz za takie podpowiedzi, które są do bani.
\(\displaystyle{ \left( \left( X^{T}X \right) ^{-1} \right) ^{-1}= \left( X^{T}X \right)}\)
Więc musisz wyznaczyć macierz odwrotną do tej macierz którą podałaś. To możesz zrobić na wiele sposobów, jeżeli sam wynik Cię interesuje to polecam Matlab
jeżeli chcesz liczyć to Gauss, dasz radę? Jak nie to pisz
\(\displaystyle{ \left( \left( X^{T}X \right) ^{-1} \right) ^{-1}= \left( X^{T}X \right)}\)
Więc musisz wyznaczyć macierz odwrotną do tej macierz którą podałaś. To możesz zrobić na wiele sposobów, jeżeli sam wynik Cię interesuje to polecam Matlab
jeżeli chcesz liczyć to Gauss, dasz radę? Jak nie to pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
odwrotna macierz odwrotna
Wiem jak się liczy \(\displaystyle{ X^{T} X}\) i co to jest transponowana macierz, prosiłam o pomoc w przekształceniu-- 25 kwi 2017, o 18:48 --
Chyba ze da się to zadanie policzyć innym sposobem?domis567 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{A}}\)
-- 25 kwi 2017, o 18:08 --
Może inaczej, napisze co to za zadanie:
macierz odwrotną podałam wcześniej, dane mam jeszcze \(\displaystyle{ \sum_{t=1}^{n} y_{t} ^{2}=70, y_{t}=-0,25+0,95 _{x1t}+0,45 _{x2t}}\) i trzeba ocenić dopasowanie modelu do danych empirycznych