Proszę o jakieś wskazówki w rozwiazaniu tego zadania.
Rozstrzygnij czy odwzorowanie przyporzadkowujace punktowi w \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) jego rzut prostopadły
na prosta \(\displaystyle{ y = x}\) jest odzorowaniem liniowym. Jesli tak, wyznacz jego macierz w bazie standardowej \(\displaystyle{ \RR^{2}}\)
Przekształcenie liniowe rrzutu prostopadłego
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 kwie 2017, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Przekształcenie liniowe rrzutu prostopadłego
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przekształcenie liniowe rrzutu prostopadłego
Oznaczmy punkt \(\displaystyle{ A(x,y)\in R^2}\) i jego rzut na prostą o równaniu \(\displaystyle{ y = x,}\) przez \(\displaystyle{ A' (x', y').}\)
Wektory \(\displaystyle{ \vec{AA'} = [ x' - x, y '- y], \ \ \vec{OC} = [ 1- 0, 1- 0]= [ 1, 1 ]}\)
są wzajemnie prostopadłe, więc ich iloczyn skalarny
\(\displaystyle{ \vec{AA'}\cdot \vec{OC} = [ x - x', y- y']\cdot [ 1, 1 ] = x' - x + y' - y = 0}\) (1)
Proszę wykonać rysunek.
Uwzględniając w równaniu (1)
\(\displaystyle{ y' = x'}\) (2)
otrzymujemy z równań (1), (2)
\(\displaystyle{ x' = \frac{x+y}{2}, \ \ y' = \frac{x+y }{2}.}\)
Macierz przekształcenia w bazie standardowej ma postać:
\(\displaystyle{ A = \frac{1}{2}\left [\begin{matrix}1 & 1 \\ 1 & 1 \end{matrix}\right ]}\)
Jest to przekształcenie liniowe:
\(\displaystyle{ \left( \begin{matrix} x' \\ y' \end{matrix} \right) = \frac{1}{2}\left[ \begin{matrix}1 & 1 \\ 1 & 1 \end{matrix}\right ] \cdot \left (\begin{matrix} x \\ y \end{matrix} \right).}\)
Wektory \(\displaystyle{ \vec{AA'} = [ x' - x, y '- y], \ \ \vec{OC} = [ 1- 0, 1- 0]= [ 1, 1 ]}\)
są wzajemnie prostopadłe, więc ich iloczyn skalarny
\(\displaystyle{ \vec{AA'}\cdot \vec{OC} = [ x - x', y- y']\cdot [ 1, 1 ] = x' - x + y' - y = 0}\) (1)
Proszę wykonać rysunek.
Uwzględniając w równaniu (1)
\(\displaystyle{ y' = x'}\) (2)
otrzymujemy z równań (1), (2)
\(\displaystyle{ x' = \frac{x+y}{2}, \ \ y' = \frac{x+y }{2}.}\)
Macierz przekształcenia w bazie standardowej ma postać:
\(\displaystyle{ A = \frac{1}{2}\left [\begin{matrix}1 & 1 \\ 1 & 1 \end{matrix}\right ]}\)
Jest to przekształcenie liniowe:
\(\displaystyle{ \left( \begin{matrix} x' \\ y' \end{matrix} \right) = \frac{1}{2}\left[ \begin{matrix}1 & 1 \\ 1 & 1 \end{matrix}\right ] \cdot \left (\begin{matrix} x \\ y \end{matrix} \right).}\)