Macierz przejścia w tej samej bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Alecx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 27 paź 2016, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Macierz przejścia w tej samej bazie

Post autor: Alecx »

Jeśli,
Baza \(\displaystyle{ A=(v_{1},v_{2},v_{3})}\)
Baza \(\displaystyle{ B=(2v_{1},v_{2}+v_{3},-v_{1}+2v_{2}-v_{3})}\)
To macierz\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{ccc}
2 & 0 & -1 \\
0 & 1 & 2 \\
0 & 1 & -1 \\
\end{array} \right)}\)

Jest\(\displaystyle{ P_{B}^{A}}\),czy\(\displaystyle{ P_{A}^{B}}\)?

I czy wzór\(\displaystyle{ M_{B}(T)=P_{A}^{B} M_{A}(T) P_{B}^{A}}\) jest poprawny?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Macierz przejścia w tej samej bazie

Post autor: jutrvy »

Jest to macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ B}\) do bazy \(\displaystyle{ A}\).
ODPOWIEDZ