Sprawdzenie rozwiązań.Wartości własne,krotności algebraiczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xdas123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 sty 2017, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Sprawdzenie rozwiązań.Wartości własne,krotności algebraiczne

Post autor: xdas123 »

Znajdź wartości własne, ich krotności algebraiczne i geometryczne.
\(\displaystyle{ 1)\left[\begin{array}{ccc}7& −12& 6\\10 &−19& 10\\12 &−24& 13\end{array}\right]
2)\left[\begin{array}{ccc}2 &−1& 2\\5 &−3 &3\\−1& 0 &−2\end{array}\right]
3)\left[\begin{array}{ccc}0 &1 &0\\−4 &4 &0\\−2 &1 &2\end{array}\right]}\)


\(\displaystyle{ p=\lambda}\)

Odpowiedzi:
1) wartości wlasne \(\displaystyle{ p=1 \lor p= -1}\)
krotnosc algebraiczna dla \(\displaystyle{ p= 1}\) krotnosc \(\displaystyle{ 2}\), dla \(\displaystyle{ p= -1}\) krotnosc \(\displaystyle{ 1}\)
krotnosc geometryczna dla \(\displaystyle{ p= 1}\) krotnosc \(\displaystyle{ 1}\), dla \(\displaystyle{ p = -1}\) krotnosc \(\displaystyle{ 2}\)
1) wartości \(\displaystyle{ p= -1}\)
krotnosc algebraiczna dla \(\displaystyle{ p= -1}\) krotnosc \(\displaystyle{ 3}\),
krotnosc geometryczna dla \(\displaystyle{ p= -1}\) krotnosc \(\displaystyle{ 2}\),
1) wartości wlasne \(\displaystyle{ p=2}\)
krotnosc algebraiczna dla \(\displaystyle{ p= 2}\) krotnosc \(\displaystyle{ 3}\)
krotnosc geometryczna dla \(\displaystyle{ p= 2}\) krotnosc \(\displaystyle{ 1}\)
Prosze o pokazanie jakby co gdzie sa bledu i ewantualnie powiedziec co poprawic.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2017, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ