Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: tangerine11 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} k^{2}x+y+z=kl \\ x-ky+z=k^{2} \\ x+y=l \end{cases}}\)

Jaką metodą to zrobić?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, o 10:15 przez tangerine11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: Premislav »

Jak rozumiem, \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) są tu parametrami. Można zastosować metodę eliminacji Gaussa.

Można także użyć wzorów Cramera. Aha, czy nie pomyliłaś się w pierwszym równaniu?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: a4karo »

@ Premislav, a jak chcesz tu użyć wzorów Cramera?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: Premislav »

Źle się wyraziłem. Gdy macierz układu ma niezerowy wyznacznik, to z Cramera mamy jednoznaczne rozwiązanie, jak nie, to dostajemy pewien warunek na parametr \(\displaystyle{ k.}\)
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: tangerine11 »

Wygląda na to, że wyznacznik macierzy jest równy \(\displaystyle{ -k^{2}+k-2}\) (nie wiem czy dobrze policzyłam ale nie chce wyjść inaczej), czyli zawsze \(\displaystyle{ \neq 0}\). Czyli układ jest zawsze układem oznaczonym?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: kropka+ »

Nie. Wyznacz z trzeciego \(\displaystyle{ y}\) a z drugiego \(\displaystyle{ z}\) i podstaw do pierwszego.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: Premislav »

tangerine11, pomyliłaś się przy liczeniu wyznacznika macierzy. Powinno wyjść \(\displaystyle{ -k^2+k+2}\), a nie to, co napisałaś.
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: tangerine11 »

Istotnie, pomyliłam się przy wyznaczniku.
Moje rozwiązanie wygląda tak

- Układ oznaczony dla \(\displaystyle{ k \in R \ \left\{ -1,2\right\} , l \in R}\)

- Dla \(\displaystyle{ k=-1}\):
- nieoznaczony, gdy \(\displaystyle{ l=-1}\)
- sprzeczny, gdy \(\displaystyle{ l \neq -1}\)

- Dla \(\displaystyle{ k=2}\):
- nieoznaczony, gdy \(\displaystyle{ l=-4}\)
- sprzeczny, gdy \(\displaystyle{ l \neq -4}\)

Czy tak?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zbadać rozwiązalność równań w zależności od parametrów.

Post autor: Premislav »

Zgadza się.

kropka+, Twoje rozwiązanie jest mniej eleganckie i nie było sensu tego proponować, gdy już użytkowniczka zaczęła liczyć innym sposobem. Ale to oczywiście tylko moja opinia.
ODPOWIEDZ