Niech \(\displaystyle{ W}\) będzie podprzestrzenią przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) na ciałem \(\displaystyle{ K}\). W zbiorze \(\displaystyle{ V}\) określamy relację \(\displaystyle{ \sim}\) przyjmując że dla dowolnych \(\displaystyle{ \alpha , \beta \in V}\) :
\(\displaystyle{ \alpha \sim \beta \Leftrightarrow \alpha - \beta \in W}\)
Czy ktoś może rozpisać mi warunki na zwrotność, symetryczność i przechodniość, tzn. je sprawdzić czy zachodzą. Ja sam nie wiem do końca jak.
Pewna relacja
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pewna relacja
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, o 18:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pewna relacja
Zwrotność
\(\displaystyle{ \alpha \sim \alpha}\)
Więc: \(\displaystyle{ \alpha \sim \alpha \Rightarrow \alpha - \alpha = 0 \in W}\)
Symetryczność:
\(\displaystyle{ \alpha \sim \beta \Rightarrow \beta \sim \alpha}\)
Więc: \(\displaystyle{ \alpha \sim \beta \Rightarrow \alpha - \beta = - ( \beta - \alpha)}\), a \(\displaystyle{ \beta \sim \alpha \Rightarrow \beta - \alpha}\)
I nie wiem co dalej?
\(\displaystyle{ \alpha \sim \alpha}\)
Więc: \(\displaystyle{ \alpha \sim \alpha \Rightarrow \alpha - \alpha = 0 \in W}\)
Symetryczność:
\(\displaystyle{ \alpha \sim \beta \Rightarrow \beta \sim \alpha}\)
Więc: \(\displaystyle{ \alpha \sim \beta \Rightarrow \alpha - \beta = - ( \beta - \alpha)}\), a \(\displaystyle{ \beta \sim \alpha \Rightarrow \beta - \alpha}\)
I nie wiem co dalej?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Pewna relacja
Jakie sa wlasnosci podprzestrzeni liniowej?
Czy jesli \(\displaystyle{ a -b \in W}\) to \(\displaystyle{ b-a \in W}\)?
Symetrycznosc:
wiesz, ze \(\displaystyle{ a -b \in W \wedge b-c \in W}\) czy z tego wynika, ze \(\displaystyle{ a - c \in W}\)?
Wystarczy sobie przypomniec, ze jesli dwa elementy naleza do przestrzeni liniowej, to ich suma tez.
Czy jesli \(\displaystyle{ a -b \in W}\) to \(\displaystyle{ b-a \in W}\)?
Symetrycznosc:
wiesz, ze \(\displaystyle{ a -b \in W \wedge b-c \in W}\) czy z tego wynika, ze \(\displaystyle{ a - c \in W}\)?
Wystarczy sobie przypomniec, ze jesli dwa elementy naleza do przestrzeni liniowej, to ich suma tez.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pewna relacja
Raczej przechodniość.leg14 pisze:Symetrycznosc:
wiesz, ze \(\displaystyle{ a -b \in W \wedge b-c \in W}\) czy z tego wynika, ze \(\displaystyle{ a - c \in W}\)?
JK