Przekształcenie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Novy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Przekształcenie

Post autor: Novy »

wiemy, że:

\(\displaystyle{ f((1,1,1)) = (3,3,1)}\)
\(\displaystyle{ f((0,1,1)) = (1,2,4)}\)
\(\displaystyle{ f((0,0,1)) = (0,2,3)}\)



Obliczyc \(\displaystyle{ f((1,0,0)) \,\,i\,\, f((3,2,1))}\)
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Przekształcenie

Post autor: Sir George »

A wiemy coś więcej o tym przekształceniu? Np. czy jest liniowe?



Jeśli tak, to

f((1,0,0)) = f((1,1,1)) - f((0,1,1))

oraz

f((3,2,1)) = 3f((1,1,1)) - f((0,1,1)) - f((0,0,1))
ODPOWIEDZ