Wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni V

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
TheZerter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 13 paź 2013, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni V

Post autor: TheZerter »

Jak zabrać się do takich przykładów?

\(\displaystyle{ V=\left\{ p\left( x\right) \in R_{4}\left[ x\right] : p\left( 2x\right) = 4xp'\left( x\right) + p\left( 0\right) \right\}}\)
\(\displaystyle{ V=\left\{ p\left( x\right) \in R_{3}\left[ x\right] : p'''\left(x\right) + 4p'\left(x\right) = 2xp''\left(x\right) + p\left( 0\right) \right\}}\)
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni V

Post autor: Scruffy »

Był już podobny przykład.

Kod: Zaznacz cały

https://www.matematyka.pl/419278.htm#p5483699
ODPOWIEDZ