Sprawdź, czy zbiór \(\displaystyle{ V}\) jest przestrzenią liniową nad ciałem \(\displaystyle{ K}\).
(a) \(\displaystyle{ V = \RR \left[ x\right]}\) z dodawaniem wielomianów i mnożeniem wielomianów przez element ciała \(\displaystyle{ K= \RR}\) . A z mnożeniem przez element ciała \(\displaystyle{ K= \CC?}\)
(b) \(\displaystyle{ V = \CC\left[ x\right]}\) z dodawaniem wielomianów i mnożeniem wielomianu przez element ciała \(\displaystyle{ K= \RR}\). A mnożeniem przez element ciała \(\displaystyle{ K= \CC}\)?
(c) \(\displaystyle{ V= \RR ^{\RR}}\), czyli zbiór wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f: \RR \rightarrow \RR}\) z działaniami zdefiniowanymi następująco: \(\displaystyle{ \left( f +g\right)\left( z\right):=f\left( x\right) + g\left( x\right)}\) i \(\displaystyle{ \left( \alpha \cdot f\right) \left( x\right):= \alpha \cdot f\left( x\right)}\) dla \(\displaystyle{ \alpha \in K =\RR}\).
Proszę o pomoc. Same zagadnienia przestrzeni liniowych, ciał, pierścieni, grup i działań zewnętrznych sa dla mnie problematyczne.
zbior V przestrzenią liniowa na R
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 gru 2016, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
zbior V przestrzenią liniowa na R
Ostatnio zmieniony 12 mar 2017, o 15:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
zbior V przestrzenią liniowa na R
To jest zbyt proste, żeby ktokolwiek zrobił ci gotowca tutaj.
Bierzesz listę warunków, które ma spełniac przestrzen liniowa i je sprawdzasz po kolei. Pokaż jak liczysz.
Bierzesz listę warunków, które ma spełniac przestrzen liniowa i je sprawdzasz po kolei. Pokaż jak liczysz.