Czy suma macierzy odwracalnych jest macierzą odwracalną?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sandriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2011, o 23:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Czy suma macierzy odwracalnych jest macierzą odwracalną?

Post autor: Sandriel »

Mam pytanie jak w temacie: Dla dowolnych macierzy \(\displaystyle{ A, B}\) należących do \(\displaystyle{ M_{5} (R):}\)
jeżeli macierze \(\displaystyle{ A, B}\) są odwracalne, to macierz\(\displaystyle{ A + B}\) także jest odwracalna?
Wikipedia tego nie rozstrzyga, a mam takie pytanie testowe na egzaminie.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_odwrotna
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Czy suma macierzy odwracalnych jest macierzą odwracalną?

Post autor: PiotrowskiW »

Weź \(\displaystyle{ B:= -A}\)
Wtedy \(\displaystyle{ A+B=0}\) 0 to macierz zerowa.
det0=0
ODPOWIEDZ