Odwzorowanie liniowe, wymiar

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Raxo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 lut 2017, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Odwzorowanie liniowe, wymiar

Post autor: Raxo10 »

Cześć!

Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych zadań oraz przedstawieniu schematu postępowania w przypadku zadań tego typu.

1. W zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ p \in R}\), wyznacz wymiar przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ Lin((1,1,1,p),(1,1,p,p),(1,p,p,p).}\)

2. Dane jest odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ T:R[x]_3 \to R[x]_3}\) wzorem
\(\displaystyle{ T(W)(x)=2W(x)+(x-1)W'x}\)
Wyznacz jądro tego odwzorowania.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Odwzorowanie liniowe, wymiar

Post autor: bartek118 »

1. Ułóż te wektory w macierz i dokonaj eliminacji Gaussa.
2. Wielomian \(\displaystyle{ W}\) jest w jądrze wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ T(W) = 0}\), tzn. \(\displaystyle{ 2W(x)+(x-1)W'(x) = 0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x}\).
Raxo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 lut 2017, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Odwzorowanie liniowe, wymiar

Post autor: Raxo10 »

Niestety nie potrafię rozwiązać pierwszego zadania :(
ODPOWIEDZ