Macierze A=A^2

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
alchem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 5 razy

Macierze A=A^2

Post autor: alchem »

Hej, mam pytanie: Ile jest takich macierzy że : \(\displaystyle{ A=A^2}\), wiem że było ich nieskończenie wiele, bo były jakieś macierze, w których brany pod uwagę był kąt a różnych kątów mamy 'ile chcemy'.
Wie ktoś co to były za macierze?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierze A=A^2

Post autor: yorgin »

Różnych kątów jest dużo, ale nie widzę, jak to ma pomóc.

Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie dowolną macierzą diagonalną, która na diagonali ma same zera i jedynki. Niech teraz \(\displaystyle{ L}\) będzie dowolną macierzą odwracalną i taką, której wymiar zgadza się z wymiarem \(\displaystyle{ K}\).

Wtedy \(\displaystyle{ A=LKL^{-1}}\) spełnia warunki zadania.

Ciekawsze jest jednak to, że innych macierzy tego typu nie ma.
Awatar użytkownika
alchem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 5 razy

Macierze A=A^2

Post autor: alchem »

No to coś mi się pomyliło widocznie, może coś z obrotami, no ale obrotów, które spełniają warunki zadania to na pewno nie ma nieskończenie wiele.
Dzięki za pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Macierze A=A^2

Post autor: a4karo »

Takie odwzorowania to rzuty (na podprzestrzenie)
Awatar użytkownika
alchem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 5 razy

Macierze A=A^2

Post autor: alchem »

No i tutaj możemy rzutować pod dowolnym kątem(w wyższym wymiarze coś mi podpowiada że wektorem), czyli jednak trochę racji miałem
ODPOWIEDZ