Równanie macierzowe, jak przekształcić żeby wyznaczyć A2?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
EasyPeasy_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2017, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie macierzowe, jak przekształcić żeby wyznaczyć A2?

Post autor: EasyPeasy_ »

Mam równanie składające się z samych macierzy:

(każda jest kwadratowa i każdą da się odwrócić)

\(\displaystyle{ T_{3}=A_{1} \cdot A_{2} \cdot A_{3}}\)

znam T3,A1,A3 chcę wyznaczyć A2 jak mam to zrobić, prawdą jest, że:

\(\displaystyle{ A_{1}^{-1} \cdot T_{3}=A_{2} \cdot A_{3}}\)

a teraz co muszę zrobić, czy ma to wyglądać tak?

\(\displaystyle{ A_{1}^{-1} \cdot T_{3} \cdot A_{3}^{-1} =A_{2}}\) ???
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Równanie macierzowe, jak przekształcić żeby wyznaczyć A2?

Post autor: mortan517 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ