Mam problem z zadaniem:
Znajdź macierz izometrii liniowej \(\displaystyle{ F}\) takiej, że \(\displaystyle{ F(\left[\begin{array}{c}2\\2\\-1\end{array}\right])=$\left[\begin{array}{c}0\\3\\0\end{array}\right]$}\).
Wydaje mi się, że może to być obrót wokół prostej \(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{c}3\\0\\6\end{array}\right]t}\) ale nie mogę
znaleźć macierzy takiego przekształcenia. Próbowałem je przedstawić jako złożenie obrotów wokół osi współrzędnych ale coś nie wychodzi.
Znaleźć macierz izometrii w R^3.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 8 lut 2017, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław