Jak rozwiązuje się formy kwadratowe?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pierwiastekzpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 lip 2015, o 07:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Jak rozwiązuje się formy kwadratowe?

Post autor: pierwiastekzpi »

Jak się rozwiązuje formy kwadratowe? Nie chodzi mi tylko i wyłącznie o algorytm ale o wyjaśnienie co się konkretnie robi. Wiem że jak jest forma \(\displaystyle{ Q(X)=ax ^{2}+by ^{2}+cz ^{2}+2dxy+2exz+2fyz+gx+hy+iz+j}\) przy \(\displaystyle{ X=\left( \begin{array}{cc}x\\ y\\ z \end{array}\right) \qquad}\)
to najpierw oblicza się wartości własne macierzy

\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc} a & d & e\\
d & b & f\\
e & f & c \end{array}\right] \quad}\)


niech to będą \(\displaystyle{ \lambda}\) , \(\displaystyle{ \mu}\) i \(\displaystyle{ \upsilon}\) wtedy część kwadratowa zamienia się na \(\displaystyle{ \lambda x` ^{2} + \mu y` ^{2} + \upsilon z` ^{2}}\). Mam nadzieję że się nie mylę i nie wiem co dalej z częścią liniową i wyrazem wolnym. Może diagonalizacja powyższej macierzy i zmiana bazy?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Jak rozwiązuje się formy kwadratowe?

Post autor: jutrvy »

pierwiastekzpi pisze:Nie chodzi mi tylko i wyłącznie o algorytm ale o wyjaśnienie co się konkretnie robi.
Czego dokładnie nie rozumiesz w słowie algorytm?
pierwiastekzpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 lip 2015, o 07:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Jak rozwiązuje się formy kwadratowe?

Post autor: pierwiastekzpi »

W tym przypadku miałam na myśli żeby nie pisać wzoru do którego mam podstawić (aczkolwiek lepsze to niż nic) tylko wytłumaczyć co się konkretnie "dzieje". To niby to samo ale jak ktoś zna tylko wzór do którego ma postawić to będzie mógł mechanicznie rozwiązywać zadania, nie wiedząc co tak do końca robi a jak ktoś rozumie to robi to samo tylko nie mechanicznie a bardziej świadomie.
ODPOWIEDZ