Wykreslanie wierszy i kolumn.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wykreslanie wierszy i kolumn.

Post autor: bblocked »

Czy obliczajac rząd macierzy moge wykreslic wiersze lub kolumny proporcjonalne? Czy jak taqk to wykreslam obydwa wiersze czy tylko jeden?

Równiez takie samo pytanie mam do gaussa. Czy można wykreslać?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykreslanie wierszy i kolumn.

Post autor: yorgin »

bblocked pisze:Czy obliczajac rząd macierzy moge wykreslic wiersze lub kolumny proporcjonalne?
Tak.
bblocked pisze:Czy jak taqk to wykreslam obydwa wiersze czy tylko jeden?
Tylko jeden.
bblocked pisze:Równiez takie samo pytanie mam do gaussa. Czy można wykreslać?
Można wykreślać tylko wiersze.
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wykreslanie wierszy i kolumn.

Post autor: bblocked »

Mam takie rownanie:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-y+2z-3t=1\\3x+2y+3z-2t=-2\\4x-3y+2z+4t=3\\2x-3y-2z+17t=3 \end{array}}\)

Obliczyłam najpierw rząd macierzy głównej i wyszedł mi 3, rząd macierzy uzupełnionej równiez 3. Liczba parametrów równania równa sie 0.
Chciałam liczyć to gaussem i nie chce mi to wgl wyjść.
Zaczęlam robić zamiany kolumny 2 z pierwszą, nastepnie wyzerowałam wszytsko pod -1. Pierwszy schodek mam a potem to juz sie cos nieciekawego dzieje, że mi parametr wychodzi. HELP

-- 7 lut 2017, o 13:14 --
yourgin pisze:
bblocked pisze:Czy jak taqk to wykreslam obydwa wiersze czy tylko jeden?
Tylko jeden.
tak samo z kolumnami?
Ostatnio zmieniony 8 lut 2017, o 07:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
qwertghjio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 paź 2016, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pzn
Podziękował: 3 razy

Wykreslanie wierszy i kolumn.

Post autor: qwertghjio »

Skoro rząd wychodzi ci 3, a parametrów masz 4, to znaczy, że będziesz miał rozwiązanie zależne od jednego parametru.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykreslanie wierszy i kolumn.

Post autor: yorgin »

bblocked pisze: tak samo z kolumnami?
Tak.
ODPOWIEDZ