Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
whoman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2017, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 6 razy

Równanie macierzowe

Post autor: whoman »

Muszę wyznaczyć macierz \(\displaystyle{ X}\) z takiego równania: \(\displaystyle{ \left( 3A \cdot X ^{T} \right) ^{T} + B = 2X}\) Mam daną macierz A oraz B. Szczerze mówiąc nie wiem nawet jak się za to zabrać, mógłby ktoś wskazać mi drogę?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie macierzowe

Post autor: kerajs »

Może tak:
\(\displaystyle{ 3XA^T+B=2X\\
X(2I-3A^T)=B\\
X=B(2I-3A^T)^{-1}}\)
ODPOWIEDZ