Nigdzie nie mogę znaleść pomocy do tego zadania, nie ważne co wpisuje na google:
Dla jakiej wartości parametru p macierz A ma nieujemny wyznacznik, gdzie
left[ 0 0 p ^{2} 0
ight]
left[ -1 -2 0 3
ight]
A= left[ 0 1 0 -2
ight]
left[ p ^{2} 1 0 p
ight]
Potrzeba mi rozwiązania krok po kroku z tłumaczącym komentarzem czynności.
wyznaczanie parametru p macierzy A o nieujemnym wyznaczniku
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 lut 2017, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
wyznaczanie parametru p macierzy A o nieujemnym wyznaczniku
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}0&0&p^2&0\\-1&-2&0&3\\0&1&0&-2\\p^2&1&0&p\end{array}\right| \ge 0}\)
\(\displaystyle{ p^2 \cdot (-1) ^{1+3} \left|\begin{array}{ccc}-1&-2&3\\0&1&-2\\p^2&1&p\end{array}\right| \ge 0}\)
\(\displaystyle{ p^2 \cdot \left(-p+4p^2-3p^2-2 \right) \ge 0}\)
...............
\(\displaystyle{ p^2 \cdot (-1) ^{1+3} \left|\begin{array}{ccc}-1&-2&3\\0&1&-2\\p^2&1&p\end{array}\right| \ge 0}\)
\(\displaystyle{ p^2 \cdot \left(-p+4p^2-3p^2-2 \right) \ge 0}\)
...............